perjantai 13. joulukuuta 2019

Tulli ei sulkenut Silkkitietä – mitä oikeasti tapahtui?

Seuraan päivittäin Tor-verkon huumemaailmaa, joten Tullin tiedotustilaisuus 4. joulukuuta 2019 oli minulle hämmentävä kokemus. Tai pikemminkin ahdistava. Minua ahdistaa, kun viranomaiset valehtelevat.

Tullin mukaan se sulki Silkkitien. Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen sanoi tiedotustilaisuudessa, että alla oleva Tullin ja Europolin ilmoitus piilopalvelun sulkemisesta laitettiin Silkkitien verkko-osoitteeseen 1. maaliskuuta 2019.


Oikeasti Silkkitie sulkeutui omia aikojaan helmi-maaliskuun vaihteessa ja tiedotti siitä etukäteen, ja Tullin ja Europolin ilmoitus ilmestyi Silkkitien verkko-osoitteeseen vasta toukokuussa.

Mennäänpä ajassa hieman taaksepäin. Vuodenvaihteen 201819 tienoilla Torilaudalle kirjoitti viestin henkilö, joka kertoi olevansa Silkkitien asiakaspalvelu.

Silkkitiellä oli Kapteenina tunnetun ylläpitäjän lisäksi asiakaspalvelu, johon sivuston käyttäjät saattoivat olla yhteydessä, mikäli kaupankäynnissä esiintyi ongelmia. Torilauta on Tor-verkossa pyörivä huumekauppasivusto, joka toimii myös keskustelufoorumina.

Silkkitien aspaksi esittäytynyt henkilö kertoi Torilaudalla, että Silkkitien palvelimen vuokra oli maksettu helmikuun loppuun saakka, eikä sitä tultaisi pidemmälle maksamaan. Silkkitie tulisi siis sulkeutumaan helmi-maaliskuun vaihteessa 2019.

Silkkitien henkilökunta ei ollut koskaan aikaisemmin kirjoittanut Torilaudalle, joten viestin kirjoittajaa epäiltiin trolliksi. Mutta niin vaan tapahtui, että maaliskuun 1. päivä Silkkitiehen ei saanut enää yhteyttä. Sivusto oli alhaalla.

Ja alhaalla se myös pysyi. Mitään ilmoitusta sen tilalla ei ollut, sivu vaan ei latautunut.

Toukokuun 3. päivä, eli reilut kaksi kuukautta myöhemmin, Tulli tiedotti takavarikoineensa Silkkitien palvelimen. Tarkkaa ajankohtaa takavarikolle Tulli ei paljastanut, vaan sanoi sen tapahtuneen "aikaisemmin tänä vuonna". Tullin ja Europolin ilmoitus piilopalvelun sulkemisesta ilmestyi Silkkitien verkko-osoitteeseen vasta tiedotteen julkaisun aikoihin.

Kirjoitin Suomen Kuvalehteen artikkelin, jossa kerroin omat tietoni Silkkitien sulkeutumisesta. Tullissa artikkelini selvästi luettiin, koska Sinkkonen väitti tuoreessa tiedotustilaisuudessa Tullin ja Europolin laittaneen ilmoituksen Silkkitien verkko-osoitteeseen juuri 1. maaliskuuta.

Omien tietojeni valossa tapahtumien todennäköisin kulku oli seuraava:

Kapteeni ei enää syystä tai toisesta maksanut Silkkitien palvelimen vuokraa, mikä tarkoitti sivuston loppua. Silkkitien asiakaspalvelu kertoi sulkeutumisesta etukäteen Torilaudalla. Silkkitie poistui keskuudestamme 1. maaliskuuta 2019, aivan kuten aspa oli kertonut. Myöhemmin Tulli onnistui kansainvälisen yhteistyön avulla jäljittämään ja takavarikoimaan palvelimen. Toukokuun alussa Tullin ja Europolin ilmoitus ilmestyi Silkkitien verkko-osoitteeseen.

Tullin tarina on tyystin erilainen. Sen mukaan Silkkitie ei suinkaan sulkeutunut omia aikojaan, vaan Tulli sulki sen, ja Tullin ja Europolin ilmoitus ilmestyi Silkkitien verkko-osoitteeseen jo 1. maaliskuuta.

Nyt minun täytyisi todistaa, että Tulli valehtelee. Parastahan olisi, jos minulla olisi kuvakaappaus Silkkitien aspan Torilaudalle kirjoittamasta viestistä. Ei kuitenkaan ole, eikä ole tietääkseni kenelläkään muullakaan. Luulin monien muiden tavoin viestiä aikanaan trollaukseksi enkä kiinnittänyt siihen sen kummempaa huomiota.

Torilaudalla on hakutoiminto, mutta koska sivusto tuhoaa kaiken sinne kirjoitetun määrätyn ajan kuluessa, ei aspan viestiä voi enää löytää. Sitä ei voinut löytää enää edes maaliskuussa, jolloin sitä muisteltiin Torilaudalla samalla kun ihmeteltiin, mihin Silkkitie on kadonnut.

Varhaisin julkinen maininta aspan viestistä on artikkelissani, jonka Suomen Kuvalehti julkaisi 9. toukokuuta. Aloin kirjoittaa artikkelia huhtikuussa vakuututtuani siitä, ettei Silkkitie tulisi enää tekemään paluuta. Lähetin ensimmäisen version SK:n toimitukseen 29. huhtikuuta ja kerroin siinä kaiken olennaisen.

Sen jälkeen yritin vielä täydentää artikkelia haastatteluilla, joten lähetin toukokuun 2. päivä Helsingin poliisilaitokselle meiliä ja kysyin, onko siellä kenelläkään mitään tietoa Silkkitien katoamisesta.

Seuraavana päivänä eli 3. toukokuuta Tulli tiedotti takavarikoineensa Silkkitien palvelimen.

Jokainen varmasti ymmärtää, että jos Silkkitien verkko-osoitteessa olisi ollut maaliskuun 1. päivästä saakka Tullin ja Europolin ilmoitus, kuten Sinkkonen väittää, olisin kirjoittanut jutun välittömästi maaliskuun alussa enkä todellakaan olisi etsinyt haastateltavia poliisista vaan Tullista.

Lähetin muuten meiliä myös Tulliin heti tiedotteen julkaisun jälkeen. Kerroin omat tietoni Silkkitien sulkeutumisesta ja kysyin muun muassa sitä, milloin Tulli tarkalleen ottaen takavarikoi palvelimen. En saanut kysymyksiini vastauksia, kuten en ole saanut aiemminkaan.

Viestittelyni SK:n, Helsingin poliisilaitoksen ja Tullin kanssa ovat luonnnollisesti tallessa.

Kuten todettua, Torilaudalla viestit eivät säily kovin kauaa, joten vanhoja viestejä on lähes mahdotonta kaivaa esiin todisteeksi. Tämä on varmasti myös Tullin tiedossa erittäin hyvin. Onneksi Torilauta ei kuitenkaan ole ainoa paikka netissä, jossa keskustellaan Tor-verkon huumekaupasta.

Ylilaudalla on oma keskustelualueensa huumeille. Sinne ei ole linkkiä Ylilaudan etusivulla, mutta jos kirjoittaa verkkoselaimen hakuun "Ylilauta huumeet" niin löytää perille. Ylilauta säilyttää kaikki keskustelut.

Varhaisin Ylilaudan lanka, jossa ihmetellään Silkkitien viimeistä katoamista, on luotu 4. maaliskuuta. Sen aloitusviestissä kysytään: "Onko muillakin Silkkitie alhaalla?" Langassa ei ole mitään mainintaa Tullista ja Europolista. Löydät langan täältä.


On muitakin lankoja, joissa käsitellään Silkkitien katoamista. Esimerkiksi huhtikuun 10. päivä on luotu lanka, jonka aloitusviestissä sanotaan Silkkitien kaatuneen. Myöhemmin langassa Silkkitietä kuvaillaan muun muassa hylätyksi. Löydät langan täältä.


Sinkkosen mukaan Tullin ja Europolin ilmoitus piilopalvelun sulkemisesta on ollut Silkkitien verkko-osoitteessa maaliskuun 1. päivästä alkaen. Silti asia tuli esiin Ylilaudalla ensimmäisen kerran vasta 4. toukokuuta, vaikka Silkkitien katoamisesta käytiin sivustolla vilkasta keskustelua maaliskuun alusta saakka.


Silkkitietä kannattaa tässä yhteydessä verrata Sipulikanavaan. Sinkkonen on aikaisemmin kertonut usein medialle, että Tulli on sulkenut monia Tor-verkon kauppapaikkoja. Jotkin viestimet ovat tulkinneet tämän epämääräisen lausunnon siten, että Tulli olisi sulkenut monia huumekauppasivustoja.

Oikeasti Tulli on sulkenut vain yhden Tor-verkon sivuston, jossa myytiin huumeita, ja se oli Sipulikanava. Tulli sulki Sipulikanavan 1. marraskuuta 2017, ja Sipulikanavan verkko-osoitteeseen ilmestyi välittömästi alla oleva ilmoitus.


Entä miten Ylilaudalla tähän reagoitiin? Asia huomattiin heti aamuyöstä ja siitä tehtiin lanka, jonka aloitusviestissä oli kuvakaappaus Tullin ja poliisin ilmoituksesta. Langan löydät täältä.


Ylilaudalla siis huomattiin Sipulikanavan bustaus välittömästi. Mutta Silkkitien bustauksen huomaamisessako meni yli kaksi kuukautta? Ei oikein kuulosta uskottavalta.

Mitään Silkkitien bustausta ei ole koskaan tapahtunutkaan.

Tullin tiedotustilaisuuden jälkeen Torilaudalla käytiin tuohtunutta keskustelua siitä, miten Tulli valehteli medialle. Tässä joitain poimintoja viestien joukosta:





Myös toisella Tor-verkon keskustelufoorumilla Hunajalaudalla aihe puhutteli:



Onko tällä kaikella sitten mitään väliä? Suuren yleisön silmissä varmaankaan ei. Monien mielestä on ihan sama, vaikka Tulli valehtelisikin, kunhan se pistää narkit kärsimään.

Minä olen eri mieltä. Jos viranomaiset valehtelevat tässä asiassa, missä kaikessa muussa he valehtelevat?

Siihen olen kyllä jo tottunut, että Tulli valehtelee saavutuksistaan Tor-verkon huumekauppaan liittyen. Sen opin 26. elokuuta 2016, kun Tulli piti valtavasti huomiota saaneen tiedotustilaisuuden, jossa kertoi paljastaneensa Douppikaupan eli "Suomen suurimman nettihuumekauppaorganisaation".

Tulli oli saanut kiinni Douppikaupan perustajan ja johtajan Lasse Kärkkäisen, tämän veljen sekä naisen, joka myöhemmin vapautui kaikista syytteistä. Siitä Tulli oli hiljaa, että itse organisaatio jatkoi toimintaansa edelleen.

Niinpä kerroin Suomen Kuvalehdessä, että Douppikauppa oli yhtä kuin sen neljä alakauppaa eli Stimukauppa, Ekstaasikauppa, Trippikauppa ja Hamppukauppa, ja ne kaikki jatkoivat huumeiden myyntiä Silkkitiellä keskeytyksettä, vaikka Kärkkäinen jäikin kiinni.

Olen nähnyt Kärkkäisen kuulustelupöytäkirjoja. Niistä käy ilmi, että Tulli tiesi Douppikaupan olevan yhtä kuin alakaupat ja alakauppojen jatkavan huumeiden myyntiä entiseen malliin. Silti Tulli päätti kertoa julkisuuteen, että se oli muka paljastanut koko organisaation. Tulli laski sen varaan, ettei kukaan toimittaja tietäisi totuutta, mutta oli väärässä.

Tulli muuten myöhemmin poisti verkkosivuiltaan Douppikaupan paljastamisesta kertovan tiedotteen. Minulla on se tietysti kuvakaappauksena tallessa. (Douppikaupan koko tarinan voit lukea jutustani, jonka SK julkaisi elokuussa 2017.)

Silkkitien tapaukseen liittyy vielä paljon kysymyksiä. Missä on Kapteeni? Miksi hän jätti palvelimen vuokran maksamatta? Vielä joulukuussa 2018, kun Silkkitien rahansiirrot jumiutuivat, Kapteeni korjasi ongelman. Hän siis halusi pitää sivuston toiminnassa. Mitä sen jälkeen tapahtui?

Lopuksi vielä asiaa Tor-verkosta. Tiedotustilaisuudessa Sinkkonen sanoi, että Tor-verkon anonymiteetin myytti on nyt murrettu. En tiedä, mitä tuo tarkoittaa. Se on ihan yhtä epämääräistä kielenkäyttöä kuin hänen lausuntonsa, että Tulli on sulkenut Tor-verkon kauppapaikkoja.

Tor-verkon anonymiteettiä ei ole murrettu. Kyse on palvelimesta, ei Tor-verkosta. Palvelin on nähtävästi tallentanut ison osan Silkkitien tapahtumista, ja minun on myönnettävä, että itselleni se tuli yllätyksenä. Olin kuvitellut, että kaikki tieto tuhoutuisi palvelimelta määrätyn ajan kuluessa tai sitten tieto olisi niin hyvin kryptattua, ettei kukaan ulkopuolinen pääsisi siihen käsiksi. Olin väärässä.

Se vaikuttaa kuitenkin selvältä, että palvelin oli mahdollista jäljittää, koska sen vuokraa ei enää maksettu. Mikäli Kapteeni olisi jatkanut vuokran maksamista entiseen malliin, porskuttaisi Silkkitie todennäköisesti edelleen.

18 kommenttia:

  1. Kun uutisoinnissa kerrottiin poliisin saaneen käyttäjien nimiä palvelimelta, niin mitenkäs se on mahdollista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainoat ketä on turvassa kotietsinnöiltä on sellaiset ketä käyttänyt pgp salausta (ei silkkitien omaa) ja ostanut myyjiltä, ketä ei ole jäänyt kiinni.

      Ne ketä on laittanut viestikenttään nimen + osoitetiedot salaamattomana, on varmasti selvillä.

      Jotenkin tuo silkkitien oma pgp salaus viesteissä on kussut, villi veikkaus

      Poista
    2. Tuossa vastaus jo aika hyvin tulikin. Tilausta tehdessä täytyy antaa yhteystietonsa. Jos ei käyttänyt PGP-salausta ja yhteystiedot tallentuivat palvelimelle, ovat ne olleet kuin tarjottimella viranomaisille.

      Poista
  2. Selventäisitkö tyhmälle, miten vuokranmaksun laiminlyönti mahdollisti palvelimen jäljittämään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen lukenut useita erilaisia teorioita siitä, miten se on voinut tapahtua, mutta en ole niin perillä aiheesta, että uskaltaisin itse esittää jotain teoriaa.

      Poista
  3. Mutta muistakaamme että jos kytät alkavat käyttörikoksia jahtaamaan niin heillä loppuvat resurssit sekä silkkitien alkuvaiheen rikokset ovat jo vanhentuneet! Ja uskoisin olevan aika hankala saada tuomittua ihmisiä rikoksista jotka ivat tapahtuneet tor-verkon ja postin/maastokätkön välillä koska todisteet on hävinneet jo parempiin suihin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käyttörikos vanhenee kahdessa vuodessa, joten iso osa tilauksista on tosiaan jo sellaisia, ettei niistä voi rangaistusta tulla. Siitä en tiedä tarkemmin, minkä verran ja mitä kaikkia todisteita viranomaiset tarvitsevat, jotta rangaistus voidaan antaa. Ostettuja huumeita ei taatusti enää löydy mistään.

      Poista
  4. hallitus tai siis globaali hallitus myy humeite ja aseita pikku lapsille. pitäkö paikkansa että pii laaksosta saakka pidetään tätä serveriä yllä?

    VastaaPoista
  5. Onko tietoa ketä suomi myyjiä jäänyt kiinni?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Millä ajanjaksolla? Onhan niitä kaiken kaikkiaan jäänyt aika paljon. Viimeisimpinä katosi LaatuToxic ja Hesburgerking parisen kuukautta sitten. Ei ole varmuutta, mitä tapahtui LT:lle, mutta Hese ainakin mitä todennäköisimmin otettiin kiinni.

      Poista
  6. Alkuperäinen KULTAINTOPII otettiin kiinni marraskuussa. Tulli tutkii myyntejäni. 2017 myynti tilini kaapattiin ja joku alkoi myydä minun nimimerkillä lsdt ja nuuskaa. Itse kauppasin 2015 - 2017 lääkkeitä pieniä määriä.Tulli väittää ettei pgp avainta ole kaappauksen jälkeen vaihdettu joten 2017 jälkeen ei voi kukaan muu olla myynyt kuin minä!! Kommentoikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos totta, niin huono mäihä. Ei voi oikein muuta sanoa. 2018 kaapattiin ainakin kahden vendorin tilit, Ksanorin ja GalaxyExpressin. Kultaintopiin tili siis jo 2017? Lieneekö sama tyyppi asialla.

      Poista
  7. Loppuvuodesta 2017 en päässyt kirjautumaan enää silkkitien myynti tililleni. Muistaakseni noin 1000€ arvosta meni myös coineja siinä mukana.. OLISIN TODELLA KIITOLLINEN JOS JOKU TIETÄÄ SEN HENKILÖN KETÄ NÄITÄ MYYNTI TILEJÄ ON HAKKEROINUT? T.KULTAINTOPII

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti sen henkilöllisyys ei ole kenenkään tiedossa.

      Poista
  8. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2ddec7fe-701a-4ece-b061-0ed802fe6929

    Perustuukohan tämä 7500 (Joista 95% ostajia) nimeä nyt näiden ”laatutoxic” ja ”hesburgerking” asiakkaisiin eli ostajiin suurimmaksi osaksi? Joista 50-100 on ollut isoja kauppoja ja pidätettynä kesä-heinä vaihteesta asti. Käräjiltä todennäkösesti satelee sitten sakkoja näille pienemmille jotka voi kiistää ellei ole poliisilla sitten jotain näyttöä muuta kuin paperilapulla olevia osotteita? Eli Silkkitien PGP:tä ei ole murrettu. Vale ostoja näemmä tehty helvetisti ja postia seurattu pitemmän aikaa. Annettu postien tulla läpi ja päästetty menemään eteenpäin, mutta merkattu poliisin päiväkirjaan tutut kirjeet ja seurailtu niiden kulkua eteenpäin. Ja isot ostajat tietenki myyvät vielä eteenpäin niin niitäkin sitten ovat päässeet seuraamaan. Helpostihan nämä 2 vendoria kerkes tehdä kauppaa 7000 ostajan kans. Elikkä peli päätty: Kapteeni vs. poliisi 1-0. Onko tulossa Blogiin kirjoitusta milloin tästä kohusta mikä on nyt meneiillään? Olisi kiva saada sinun näkemys asiasta pian. :) Kiitos ja Anteeksi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli Silkkitien serveriltä "löytyneet" tiedot olisi todellisuudessa Hesburgerkingin ja LaatuToxicin kärähtäneitä asiakkaita? Mielenkiintoinen ajatus, joka mulla ei ole tullut mieleenkään. Me juteltiinkin tästä jo Wickrin puolella, ja voidaan jutella lisääkin.

      Poista
  9. Sulla on todisteet tullin johtajan virkavelvollisuuden ja hyvän hallintotavan rikkomisesta etkä tee asialle mitää? Mikä jätkä sä oikein oot?

    VastaaPoista