sunnuntai 23. elokuuta 2015

Oopiumia sai apteekeista vielä 2008 – ja ilman reseptiä

Kuluneen viikon kovin juttu oli Ylen tuottama neliosainen dokumenttisarja Huume-Suomen historia, jonka ensimmäisen osan TV1 esitti maanantaina. Kaikki jaksot ovat nähtävissä Areenassa, ja kokonaisuuteen kuuluu lisäksi neljä verkkodokumenttia.

Dokumenttisarja kertoo, kuinka monista yleisesti käytössä olleista lääkeaineista tuli 1900-luvun jälkipuoliskolla laittomia huumeita. Niin kattava ja ansiokas kuin sarja onkin, jotain jäi pimentoon: lääkemaailman outolintu Tannopon.


Kuten sarjassa kerrotaan, oopiumin myynti Suomen apteekeissa loppui 1950-luvulla. Oopiumin käyttö lääkkeenä ei kuitenkaan loppunut tähän, sillä samalla vuosikymmenellä suomalainen lääketehdas Orion toi markkinoille ripulilääke Tannoponin, joka sisälsi oopiumjauhetta.

Oopiumi, kuten muutkin opioidit, kovettaa tehokkaasti vatsaa, joten Tannoponista tuli hyvin suosittu ripulilääke. Suosiota tuskin heikensi oopiumin euforisoiva vaikutus.

Tannoponia valmistettiin peräti vuoteen 2008 saakka. Valmistus lopetettiin Orionin mukaan siksi, ettei oopiumia enää ollut saatavilla raaka-aineeksi. Selitys ei kuulosta uskottavalta, sillä vuonna 1961 YK valtuutti Intian tuottamaan oopiumia lääkinnällisiin tarkoituksiin, ja maa tekee sitä edelleen.

Todellinen syy lienee se, että viranomaiset epäilivät Tannoponia käytettävän muuhunkin kuin ripulin hoitoon.

Tannoponia on myyty pulloissa, tuubeissa ja erilaisissa pahvipakkauksissa, mutta 2000-luvulla markkinoilla oli enää yksi vaihtoehto, kymmenen tabletin pahvipakkaus. Vaikka Tannopon sisälsi oopiumia, sai sitä ilman reseptiä. Apteekkien hyllyillä sitä ei kuitenkaan nähnyt, vaan sitä piti erikseen pyytää. Lisäksi monet apteekit suostuivat myymään vain yhden pakkauksen kerrallaan.

Yhden tabletin sisältämä määrä oopiumia oli hyvin pieni, mutta väärinkäyttöä esiintyi silti. Mikäänhän ei estä ottamasta useampia tabletteja kerralla. Opioidiriippuvaisten keskuudessa Tannoponia käytettiin vieroitusoireiden lievittämiseen.

Tannoponissa oli vielä yksi erikoinen piirre. Huume-Suomen historian yskänlääkkeitä koskevassa verkkodokumentissa kerrotaan lääkekasvi belladonnasta, joka on sukua hulluruoholle. Molemmat sisältävät atropiinia ja skopolamiinia, jotka pieninä määrinä avaavat keuhkoputkia, mutta suurina määrinä ovat tappavan myrkyllisiä. Dokumentin mukaan belladonnaa sisältäviä lääkkeitä sai apteekeista 1970-luvulle saakka.

Tähän on olemassa poikkeus. Tannopon sisälsi myös belladonnaa.

Jos Tannoponeja söi liikaa, alkoi nähdä kaiken kahtena ja kärsiä muun muassa pahoinvoinnista ja kuumeisesta olosta. Tämä johtui atropiinin ja skopolamiinin aiheuttamasta myrkytystilasta.

2 kommenttia: