USA:n opioidikriisistä on jauhettu jo useampi vuosi, mutta vieläkin aiheesta kirjoittavat toimittajat ovat usein ihan pihalla siitä, mitä opioidit ovat.
Hyvä esimerkki tästä on Helsingin Sanomissa hiljattain julkaistu juttu, jossa opioideista kerrotaan näin:
"Opioidit ovat voimakkaita kipulääkkeitä, jotka muistuttavat morfiinia mutta ovat huomattavasti vahvempia. Niitä käytetään laajasti myös huumeena."
Tässä menee pieleen kaikki. Siis ihan kaikki.
Helsingin Sanomien mukaan opioidit siis muistuttavat morfiinia, mutta ovat vahvempia. Toisin sanoen HS:n mukaan morfiini ei ole opioidi. Oikeasti morfiinikin on opioidi, eikä mikä tahansa sellainen, vaan kaikkein vanhin tunnettu opioidi. Morfiini eristettiin oopiumunikon (Papaver somniferum) siemenkodan erittämästä maitiaisnesteestä eli oopiumista jo vuonna 1804.
HS:n mukaan opioidit ovat morfiinia huomattavasti vahvempia. Höpö höpö. Oikeasti opioidit jaetaan mietoihin, keskivahvoihin sekä vahvoihin, ja morfiini kuuluu vahvoihin.
HS:n mukaan opioidit ovat morfiinia vahvempia kipulääkkeitä, joita käytetään myös huumeena. Oikeasti myös morfiinia miedompia opioideja käytetään huumeena, eivätkä kaikki opioidit ole kipulääkkeitä, vaikka niitä huumeena käytetäänkin.
Se Hesarin jutusta. Mitä opioidit sitten oikeasti ovat? Ne voi jakaa neljään ryhmään:
1) Oopiumunikosta saatavat oopiumalkaloidit (morfiini, kodeiini ja tebaiini)
2) Oopiumalkaloidien puolisynteettiset johdannaiset (kuten oksikodoni ja heroiini)
3) Synteettiset (kuten fentanyyli ja metadoni)
4) Endogeeniset eli elimistön tuottamat (kuten endorfiini)
Kyllä vain, mielihyvähormoni endorfiinikin on opioidi, kuten pari muutakin elimistön tuottamaa ainetta. Endorfiini on yhdistelmä sanoista endogeeninen ja morfiini, eli se tarkoittaa sisäsyntyistä morfiinia.
Opioidikriisistä uutisoitaessa olennaisia ovat kuitenkin muut kuin elimistön omat opioidit. On kaksi syytä, miksi ihmiskunta on niistä kiinnostunut: niiden kipua lievittävä eli analgeettinen vaikutus sekä euforisoiva vaikutus.
Lääketiede on kiinnostunut analgeettisesta ja päihteilijät euforisoivasta vaikutuksesta.
Morfiini on kivunlievittäjänä usein viimeinen vaihtoehto, eli se otetaan käyttöön, kun muista opioideista ei ole riittävää apua. Se on analgeettiselta vaikutukseltaan siis huippuluokkaa. Tosin joidenkin syöpäkipujen hoidossa metadonia pidetään yhtä tehokkaana.
Myös euforisoivalta vaikutukseltaan morfiini on parhaimmistoa. Joidenkin mielestä oksikodonin vaikutus on miellyttävämpi, mutta useimmat vertailevaan tutkimustyöhön panostavat narkit kallistuvat morfiinin kannalle.
Pelätty ja huippuvahva fentanyyli jää vertailussa usein oksikodonin taakse. Fentanyylin poikkeuksellinen vahvuus tarkoittaakin sitä, että kun muut lääketieteessä käytettävät opioidit mitataan milligrammoissa, fentanyylin tapauksessa käytetään mikrogrammoja eli gramman miljoonasosia.
Euforisoivalta vaikutukseltaan opioidien ylivoimainen ykkönen on heroiini. Sen analgeettinen vaikutus ei kuitenkaan ole morfiinin tasoa, joten sitä ei lääketieteessä käytetä.
Lehtijutuissa ei luonnollisestikaan ole aina tilaa kertoa näin perusteellisesti opioideista, eikä se jutun pointin kannalta yleensä ole tarpeenkaan. Se tuskin myöskään pitäisi lukijan mielenkiintoa yllä.
Jos minun täytyisi jutussa kertoa lyhyesti ja kansantajuisesti, mitä opioidit ovat, kuvailisin niitä näin: "Opioidit ovat morfiinin sukuisia aineita, joita käytetään kipulääkkeenä ja huumeena." Eiköhän se kertoisi kaiken olennaisen, ja tarkennuksia voisi tehdä sen mukaan, mikä on jutun kärki.
Tosin poikkeuksia aina on. Esimerkiksi ripulilääke Imodiumin vaikuttava aine loperamidi on synteettinen opioidi, mutta sillä ei ole analgeettista eikä euforisoivaa vaikutusta.
Kuunteleppa vuorisen vieraana. Aika heikot/virheelliset tiedot mun mielestä yli 30v huumerikollisuuden parissa työskennelleellä poliisilla.
VastaaPoistaKuuntelin ekan jakson. Aika perus. Toi haastateltava on mediassa puhunut ihan höpöjä Tor-verkon huumekaupasta, siitä olisi ollut hupaisaa kuulla lisää.
PoistaSun blogit on kyllä aina mukavaa luettavaa, jatka samaan malliin. Kohta juttua kieltolaki kumoon 2020 lakialoitteen tarvittavien 50 000 äänen keräämisestä, ja samana päivänä kaatuneen sipulitorin salaliittoteorioista?
VastaaPoistaKiitos, mukava kuulla! Lakialoite on ollut niin hyvin esillä mediassa, ettei mulla ole siihen mitään lisättävää. Jos Torilauta olisi kaatunut pysyvästi, olisin siitä kyllä kirjoittanut, mutta onneksi se palasi linjoille tänään iltapäivällä oltuaan vajaat pari vuorokautta alhaalla.
Poista