maanantai 22. kesäkuuta 2020

Koronakriisi iski vihdoin Tor-verkon huumekauppaan

Suomen ulkorajat suljettiin maaliskuussa 2020 koronakriisin takia. Poliisi ja asiantuntijat ennustivat, että huumeiden salakuljetus tulee vaikeutumaan, mikä johtaa tarjonnan vähenemiseen ja hintojen nousuun.

Pitkin kevättä monet uutiset tukivat ennustetta. Esimerkiksi Helsingin Sanomat kertoi, että Sininauhasäätiön mukaan päihteiden saatavuus katukaupassa on heikentynyt, korvikkeiden käyttö lisääntynyt ja Subutexin hinta tuplaantunut.

Samaan aikaan Tor-verkossa koronakriisiä ei huomannut. Sipulimarketin ylläpitäjä sanoi minulle huhtikuussa, että kauppaa käytiin tavallista vilkkaammin, ja esimerkiksi amfetamiinin hinta tuntui jopa laskeneen. Torilaudalla kaupankäynti jatkui entisellään.

Toukokuun lopussa Hesari kertoi sen, mitä Tor-verkon huumekauppaa seuraamalla oli voinut uumoilla: huumeiden tarjonta oli Suomessa pysynyt ennallaan. Jätevesitutkimuksen mukaan huumeiden ja erityisesti amfetamiinin käyttö oli jopa lisääntynyt kevään aikana. Poliisia tämä hämmensi.

Sitten tapahtui jotain.

Sipulimarketissa on aina ollut tarjolla amfetamiinia, yleensä usean vendorin kaupittelemana. Touko-kesäkuun vaihteessa se loppui. Sen jälkeen yhdellä vendorilla oli (ja on edelleen) kyllä amfetamiinin ja metamfetamiinin sekoitusta, mutta silkkaa piriä ei ollut kellään. Tilanne otti askeleen normaalimpaan suuntaan vasta kesäkuun jälkipuoliskolla, kun kaksi muuta vendoria toi markkinoille vauhtia.

Myös Subutexit loppuivat touko-kesäkuun vaihteessa. Sen jälkeen ainoa tarjolla oleva opioidi oli pitkään heroiini. On poikkeuksellista, että harvinaisena pidettyä heroiinia saa marketista. Vielä poikkeuksellisempaa on, ettei tarjolla ole lainkaan apteekkiopioideja.

Subutexista ei ollut pulaa toukokuussa.

Heroiini on ollut ainoa tarjolla oleva opioidi suurimman osan kesäkuuta.

Myös kannabiksen myynti-ilmoitusten määrä on vähentynyt. Tätä tuskin kukaan osasi odottaa, sillä kannabista tuotetaan Suomessa valtavasti, eikä rajojen sulkemisen pitäisi siihen vaikuttaa.

Kaiken kaikkiaan myynti-ilmoitusten määrä Sipulimarketissa on romahtanut toukokuun parhaiden päivien jälkeen. Tuotevalikoimasta puuttuu monia yleisiä huumeita, kuten ekstaasipillerit ja LSD. Bentsojakaan ei ole kesäkuussa ollut paria pientä pillerierää lukuunottamatta.

Torilaudasta olen tehnyt havainnon, että kesällä hitaiden tarjonta on ollut nihkeää. Jotkut opioidien ja bentsojen myyjät nyhtävät tuotteistaan kiskurihintaa ja perustelevat sitä koronalla.

Tällä hetkellä aktiivisista Sipulimarketin vendoreista eniten erilaisia huumeita ovat myyneet Autobahn ja Finlabs. Autobahnin valikoimissa on MDMA-kristallia, kokaiinia, amfetamiinia, heroiinia ja ketamiinia. Finlabsin valikoimissa on kokaiinia sekä amfetamiinin ja metamfetamiinin sekoitusta. Vielä toukokuussa Finlabsilla oli lisäksi piriä ja Subuja.

Kysyin vendoreilta Sipulimarketin yksityisviesteillä, kuinka koronakriisi on vaikuttanut heidän toimintaansa.

Autobahn kertoo koronauutisoinnin vaikuttaneen aluksi siten, että he päättivät huhtikuussa myydä varastot pois.

"Meillä oli tuolloin tarkoituksena jäädä lomalle, kunnes tilanne normalisoituu ja rajat aukeaisivat. Teimme tässä kohtaa omalta osaltamme hätiköidyn virheen; myimme loppuvarastoja melko halpaan hintaan", Autobahn sanoo.

Autobahnin piri meni kuin kuumille kiville, mutta muut tuotteet eivät samaan tahtiin. Lisäksi osoittautui, että pandemiasta huolimatta huumeiden tuonti Suomeen onnistui. Niinpä toimintaa ei ollutkaan syytä pistää jäihin.

"Muu tarjontamme on pysynyt lähes normaalina ja tuotteista ei ole ollut pulaa, emmekä ole niinkään rajoittaneet myyntejämme bulkkiosotosen osalta tuon amfetamiinin loppumisen jälkeen."

Finlabsin mukaan koronakriisi ei ole heille ongelma, vaikka se onkin lamauttanut monia Sipulimarketin myyjiä.

"Korona ei ole vaikuttanut mitenkään meidän myyntiin. Mitään yksityiskohtaista en voi kertoa meidän toiminnasta. Emme tiedä vielä milloin Subuja ja pelkkää amfetamiinia tulee meille taas tarjolle markettiin", Finlabs sanoo.

Kysyin vendoreilta myös heidän näkemystä siitä, miten koronakriisi on vaikuttanut huumekauppaan yleisellä tasolla.

"Vaikea sanoa täyttä totuutta muiden myyjien saati lautakauppaiden puolesta, mutta Suomessa vaikuttaa olevan suuria varastonpitäjiä tai hyvän logistiikan ja Tullin välttelytuurin omaavia ihmisiä, jotka pysyttelevät offlinessa ja pitävät Torilaudan kauppiaiden tarjontaa yllä jollain tavalla", Autobahn arvioi.

"Nämä suuremmat maahantuojat tai varastonpitäjät pitävät viimekädessä Suomen huumekaupan pyörät pyörimässä, ja oman käsitykseni mukaan Suomessa ei ole koronan takia mitään varsinaista huumepulaa."

Finlabs ottaa kantaa yleiseen tilanteeseen vain Sipulimarketin osalta.

"Omat havaintoni ovat sellaiset, että monilla myyjillä täällä marketissa on ongelma saada tavaraa", Finlabs sanoo.

Lopuksi kysyin vendoreilta heidän omista tulevaisuudennäkymistään.

"Lähitulevaisuuden näkymät ovat erittäin valoisat. Meillä on rajamuodollisuuksista huolimatta uudet erät jo Suomessa, mutta näin kauniissa Suomen suvessa pitää harkita ja neuvotella, että jatkuuko toimintamme vasta syksyllä, vai saadaanko tuotteet bulkkina eteenpäin kesän aikana ja ostajat voisivat ne meidän puolesta myydä parhaimmalla näkemällään tavalla vaikka itsenäisinä myyjinä Sipulimarketissa", Autobahn kertoo.

(Kun haastattelu tehtiin reilu viikko sitten, Autobahnilla ei ollut myynnissä amfetamiinia. Nyt on. Tämä tarkoittanee, ettei Autobahn halunnut odottaa syksyyn.)

"Kävi miten kävi, niin kovin pitkälle syksyä/syystalvea ei Autobahnilla ajeta edes pitkät päällä. Tiedotamme hyvissä ajoin imagoon sopivin "moottoritie päättyy"-liikennemerkein, kun olemme lopettelemassa tai viimeistään silloin kun joku tekee lopputarjouksen varastossa olevista tuotteistamme ja ostaa ne pois. Siihen asti baana on vapaa ja tavara kulkee ilman rajoituksia", Autobahn jatkaa.

Finlabsin mukaan sen tulevaisuus näyttää erittäin hyvältä.

"Hommat jatkuvat nyt ja tulevaisuudessa, vaikka mikään ei tietenkään ikinä ole varmaa huumausainekaupassa. Mitään vakavia ongelmia emme kuitenkaan ole vielä kohdanneet, eli sellaisia jotka vaikuttaisivat kriittisesti meidän toimintaan", Finlabs sanoo.

Kiitos Autobahnille ja Finlabsille haastatteluista.

Vasta tulevaisuudessa voidaan nähdä, mitkä olivat pandemian todelliset vaikutukset huumekauppaan. Sipulimarketin supistunut tarjonta kertoo kuitenkin omaa tarinaansa. Osalle huumeiden maahantuojista koronakriisi on selkeästi ongelma, mutta kesti pitkään, ennen kuin se näkyi Tor-verkon huumekaupassa.

Nyt rajoituksia puretaan Suomessa ja monessa muussakin maassa. Kaupankäynti Sipulimarketissa tulee vielä palaamaan ennalleen, mutta millä aikataululla, sitä on mahdotonta sanoa.

Seuraava jätevesitutkimus tulee olemaan mielenkiintoinen. Silloin selviää, voiko Sipulimarketin tilanteesta vetää yhtäläisyysmerkit koko Suomen huumeiden käyttöön.


3 kommenttia:

  1. Samaan aikaan torilaudalla riehui tämä Aarnonkin jallittanut phishaaja "koronamarketin" kanssa. Kesti todella kauan ennen kuin YP reagoi.

    Laudalla on myös ollut massiivinen määrä feikki-ilmoituksia sanotaan toukokuun puolivälistä lähtien. Yhteys koronaan tuntematon.

    VastaaPoista
  2. Olipas iloinen yllätys löytää tämä blogi! Seurantaan menee, hienoa työtä. Juuri tätä aihetta olen mietiskellyt, kun en itse lautaa enää käytä edes uteliaisuuttani.

    VastaaPoista