keskiviikko 19. huhtikuuta 2023

Haastattelussa Piilopuodin ylläpitäjä

Piilopuoti on pitkäikäisin kotimainen pimeän verkon kauppasivusto sitten Sipulimarketin, joka toimi vuosina 20192020. Piilopuoti täyttää toukokuussa 2023 yhden vuoden, joten on korkea aika haastatella sen ylläpitäjää. Mutta sitä ennen lyhyt kertaus viime aikojen tapahtumista.

Spurdomarket sulkeutui lokakuussa 2021. Sen jälkeen kului puoli vuotta, ennen kuin Tor-verkkoon perustettiin uusi kotimainen marketti. Se oli nimeltään KauppaX, ja siellä kävi maksuvälineenä vain Zcash. Tässä oli jo kaksi virhettä. KauppaX on huono nimi, koska se tuo mieleen pahamaineisen Kauppa-sivuston, ja Zcash on huono valinta maksuvälineeksi, koska suomalaisissa marketeissa sitä ei ole ennen käytetty.

KauppaX pyrki uudistamaan markettien perinteistä toimintatapaa. Tilausta tehdessä sai valita, haluaako tuotteen postitse, maastokätköön, F2F vai dronella. Kiinnostava uudistus, jolle ei koskaan tullut käyttöä. KauppaX poikkesi liikaa totutusta, eikä sitä mainostettu, joten sinne ei tullut yhtään myyjää. Kuukauden kuluttua se katosi Tor-verkosta.

Toukokuussa 2022 ovensa avasi Piilopuoti, jossa maksuväline on bitcoin. Tor-verkon kotimaisessa skenessä on ollut tuulista Sipulimarketin sulkeutumisen jälkeen. Sivustoja on tullut ja mennyt, joten moni povasi, ettei Piilopuotikaan kauaa pystyssä pysy. Toisin kävi.

Lokakuussa 2022 Tor-verkkoon perustettiin täysin uudenlainen kotimainen sivusto nimeltä Tsätti. Siellä on jokaiselle Suomen kaupungille oma chat, johon voi jättää osto- ja myynti-ilmoituksia. Tsätti on käytännössä korvannut huumekauppaan tarkoitetut kuvalaudat.

Helmikuussa 2023 ovensa avasi uusi kauppasivusto nimeltä Sipulitie, jossa käy maksuvälineenä sekä bitcoin että monero. Nyt Suomessa ollaan siis harvinaisessa tilanteessa, jossa meillä on kaksi kotimaista markettia, Piilopuoti ja Sipulitie. Saa nähdä, riittääkö myyjiä ja asiakkaita kumpaankin.

Maaliskuussa 2023 Dread palasi linjoille yli kolmen kuukauden tauon jälkeen. Dread ei ole kotimainen sivusto, mutta sen ylläpitäjä Paris kertoi viime vuoden lopulla, että aikoo tehdä suomalaisille oman osion F2F-kauppaa varten. Vielä ei ole sellaista näkynyt.

Maaliskuussa myös perustettiin Anonyymi keskustelupaikka, joka nimensä mukaisesti on foorumi kaikenlaiselle keskustelulle, myös tabuille, joista muilla suomenkielisillä alustoilla ei puhuta. Moderaattori tarkistaa viestit ennen julkaisua.

Sivustojen linkit löytyvät postauksen lopusta.

(EDIT 16. toukokuuta 2023: Poistin Anonyymin keskustelupaikan linkin, koska sain tietää, että siellä jaetaan lapsia koskevaa kyseenalaista kuvamateriaalia.)

Spurdomarketissa kannabiskauppa tyrehtyi lähes olemattomiin, mutta Piilopuodissa se on alkanut taas kukoistaa, joskin tarjonta on edelleen valovuoden päässä Silkkitien ajoista. Myös amfetamiinia on ollut Piilopuodissa hyvin tarjolla, ja stimulanteille aineryhmänä on kannabiksen jälkeen eniten myynti-ilmoituksia. Muissa aineryhmissä, kuten psykedeeleissä ja opioideissa, tarjonnasta on vastannut usein yksi myyjä.

Pidemmittä puheitta Piilopuodin ylläpitäjän haastatteluun.

Mikä sai sinut perustamaan suomenkielisen darknet marketin?

Spurdomarketin jälkeen ei tullut välittömästi uutta kotimaista markettia, joten päätin julkaista oman. Mielestäni kotimainen marketti on tärkeä. Käyttäjillä on mahdollisuus edes hieman laadukkaampiin tuotteisiin kuin mitä kadulta keskimäärin saa. Ulkomailta tilaamisessa on myös suurempi riski. Toivon, että Piilopuodista löytyy tulevaisuudessakin edustus suurimmalta osalta suomalaisista myyjistä.

Miten vertaisit Piilopuotia aikaisempiin kotimaisiin marketteihin?

En seurannut aikaisempien markettien kehitystä kovin tarkasti. Piilopuodin tavoitteena on olla sekä myyjiä että ostajia hyvin palveleva marketti.

Onko Piilopuoti rakennettu jonkin valmiin pohjan päälle vai onko se kokonaan omaa käsialaasi?

Piilopuoti on tehty alusta asti itse.

Miten takaat Piilopuodin käyttäjien turvallisuuden?

Melko tutuin keinoin. Toimitusosoite tuhotaan heti kun myyjä merkitsee tuotteen lähetetyksi. Järjestelmä tuhoaa automaattisesti tiedot viesteistä, tilauksista, tuotteista, kuvista, tietokannan varakopioista, lokitiedostoista jne. Ylläpito on aktiivinen ja valvonta manuaalista.

Onko Piilopuoti nyt valmis vai jatkuuko kehitystyö?

Kehitystyö jatkuu. Piilopuoti julkaistiin tarkoituksella puolivalmiina, jotta kehitystyötä ohjaisi käyttäjien tarpeet. Taustalla on tapahtunut alusta asti kehitystä. Työlista on pitkä, mutta marketti toimii jo nyt melko hyvin. Kaikkia isojen markettia toiminnallisuuksia ei edes tarvitse toteuttaa Suomen pienelle markkinalle.

Mitä uudistuksia on luvassa?

Kevään aikana olisi tarkoitus saada monero-tuki toteutettua. Myös 2FA on tulossa.

Sipulimarketin ylläpitäjä esiintyi aktiivisesti Torilaudalla ja Spurdomarketin ylläpitäjä monellakin eri alustalla. Sinä pidät matalaa profiilia. Miksi?

En henkilökohtaisesti kaipaa julkisuutta. Mielestäni tietoisuus Piilopuodista leviää tarpeeksi tyytyväisten käyttäjien kautta.

Millainen on Piilopuodin tulevaisuus?

Piilopuoti jatkaa toimintaansa toistaiseksi. Tavoitteena on vuosien toiminta-aika, mutta luonnollisesti kiinnijäämisen riski kasvaa ajan myötä.

Mitä terveisiä lähetät Punaisen Kolmion lukijoille?

Hyvää ja nautinnollista kesää kaikille Punaisen Kolmion lukijoille.


Piilopuoti: http://5pxhabjrtbk3itjmdy3yfauimnl4rfsvtzbgth66wsmq3udbizzez5ad.onion/

Sipulitie: http://sipulitiepbdalnatudqhfp3gngna37xylawfnk4ywk2ohm64c2mfayd.onion/

Tsätti: http://tsattickdplsh2i2xqzlybvreiuppgoqsicmzkrotuudnk7h665ukgid.onion/

Suomiskene: http://suomidrm4jxoggzwe4ibav6e74xlx2qoriq33vyqe2gk2gaibngw3uyd.onion/

Dread /Finland/: http://g66ol3eb5ujdckzqqfmjsbpdjufmjd5nsgdipvxmsh7rckzlhywlzlqd.onion/d/finland/



10 kommenttia:

  1. Moi, ajattelin kirjoittaa tähän kun ei ole Twitteriä. Kirjoitin Pimeyden ytimeen kirjasta oman arvion, käy lukaisemassa -> https://keskustelut.inderes.fi/t/mikset-olisi-omistaja-blogi/22985/227

    -K

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Kimi. Kävin lukemassa ja jaoin sen Facebookissa ja Twitterissä. Kirjailijan sydäntä teksti lämmittää, kiitos!

      Poista
    2. Moi, toveri bloginpitäjä. Kiinnostas kovasti tietää kuinka moni myyjistä jäi kiinni, en siitä ole paljoa mistään lukenu. Toki isoimmista mut kiinnostas keskitason myyjien tarinat. Onko sulla hajua. Saatan kaverin kissan kaiman kautta tietää kiinnijäämättömiä myyjiä juuri keskiportaalta.

      Poista
    3. Jos tarkoitat, että jäikö Piilopuodin palvelimen takavarikossa myyjiä kiinni, niin oma veikkaukseni on, että ei jäänyt. Silkkitienkin tapauksessa kiinni jäi lähes pelkästään ostajia.

      Poista
  2. Iso kiitos itsellesi kirjoitukseni jakamisesta sekä yleensä kirjan kirjoittamisesta. Sain jokusen palautteen kirjoitukseen liittyen ja huomasin muidenkin samaistuneen tekstiini, jotka olivat kirjan lukeneet. Joten varmasti kirjoitukseni vastaa jonkinlaista konsensusta ihmisten mielikuvasta kirjaan liittyen, uskon näin.

    -K

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En halua kuulostaa itserakkaalta, mutta uskon samoin. Suoraan lukijoilta saamani palaute on ollut enemmän kuin ylistävää. Harmi vaan, että kirjallisuuspalkintoja tai muita tunnustuksia kirjani ei tule saamaan, koska se on liian äärimmäinen ja shokeeraava.

      Poista
  3. Surullista, että piilopuodin tarina päättyi näin äkkiä. Toivottavasti ylläpito on turvassa.

    VastaaPoista
  4. Olisiko Aarnolla mahdollisuus saada mitään tietoa Puodin takavarikkotapauksesta - esimerkiksi asianajajan välittämä kommentti. Otaksuttavasti asialla on yleisempää kiinnostusta .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskoakseni Piilopuodin ylläpitäjä ei jäänyt kiinni, joten tapaukseen ei liity asianajajaa, jota voisi jututtaa. Viranomaisilta on ihan turha kysyä mitään. He tiedottavat, jos tiedottavat.

      Poista