sunnuntai 30. heinäkuuta 2017

Silkkitien surkein tapaus

Olen seurannut Silkkitietä kolmisen vuotta, ja sinä aikana olen nähnyt monenlaista myyjää ja kusettajaa. Mieleenpainuvin tapaus on ollut huhtikuussa 2017 maailmanvalloituksensa aloittanut nimimerkki Doussikauppa, jolta ei onnistunut myynti eikä kusetus.

Jep, Doussikauppa. Melkein kuin Douppikauppa, Silkkitien legendaarisin myyjä. Doussikaupan alamäki alkoikin jo nimimerkin valitsemisesta. Ihmiset kun eivät tykkää siitä, että jonnet, jotka eivät osaa käyttäytymisen alkeita, raiskaavat pidetyn myyjän muistoa.

Doussikaupan tarina on niin omituinen ja sekava, etten tiedä mistä aloittaisin. Kertomisen arvoinen se ehdottomasti on. Parasta aloittaa tästä aloituspostauksesta Sipulikanavalta:


Sipulikanavan Ylläpito siis aloitti langan, jossa kertoi, että Doussikauppa oli pyytänyt siltä Douppikaupan trippikoodia. Lisäksi Ylläpidon mukaan Doussikaupalla oli Douppikaupan Silkkitie-tunnukset. Kansantajuisesti selitettynä trippikoodi tarkoittaa viestin nimikenttään tulevaa tunnusta. Doussikauppa halusi siis esiintyä Sipulikanavalla aitona ja oikeana Douppikauppana.

Suuri osa Silkkitien asiakkaista seuraa Sipulikanavaa, joten monet myyjät mainostavat siellä itseään ja osallistuvat keskusteluihin.

Sipulikanavan Ylläpito oli kysynyt Doussikaupalta, mikä sen yhteys Douppikauppaan on. Doussikauppa ei suostunut kertomaan ja oli muutenkin asennevammainen, joten Ylläpito ei antanut trippikoodia. Koska Doussikaupan toiminta haiskahti pahasti, kertoi Ylläpito tapahtuneesta Sipulikanavalla. Syntyi vilkas keskustelu.


Sitä minäkin ihmettelin. Jos kerran Doussikaupalla oli Douppikaupan Silkkitie-tilin tunnukset, miksi he olivat tehneet erillisen Doussikauppa-tilin?

Jotta tilanne olisi ollut mahdollisimman hämmentävä, aktivoitui Douppikaupan tili samaan aikaan, kun Doussikauppa ilmestyi näyttämölle. Douppikaupan tilillä ei kylläkään tapahtunut yhtään mitään, mutta sille kuitenkin kirjauduttiin ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Myös Douppikaupan suosituimman alakaupan Ekstaasikaupan tilille kirjauduttiin koko alkuvuoden kestäneen hiljaisuuden jälkeen.

Jatkossa Douppikaupan tili oli aktiivisena usein samaan aikaan kuin Doussikaupankin. Tämä puhui sen puolesta, että Doussikaupalla todellakin oli Douppikaupan tilin tunnukset. Toisaalta Doussikaupan kaikki muu sekoilu viittasi päinvastaiseen.

Takaisin keskusteluun. Ylläpito ei ollut ainoa, joka oli pannut merkille myyjätulokkaan asenteen.


Doussikaupan asenteesta kertoi myös heidän myyjäprofiilinsa Silkkitiellä. Siellä luki: "Turhat kysymykset jätetään huomioimatta. Jos epäilet tulevasi huijatuksi älä tilaa tai tee ostoksesi muilta myyjiltä." Vetävä myyntipuhe, eikö vain?


Seuraavaksi Doussikauppa syytti Sipulikanavan Ylläpitoa "jäätäväksi vasikaksi". Toisin sanoen Doussikauppa myönsi anemisen kusetusyrityksensä. Lisäksi Doussikaupan tampiot väittivät tuntevansa henkilökohtaisesti Douppikaupan porukkaa. No, se olisi kannattanut sanoa siinä vaiheessa, kun Ylläpito tiedusteli Doussikaupan yhteyttä Douppikauppaan.

Sitten Doussikaupan tuotteisiin. Doussikaupalla oli myynnissä MDMA-kristallia, ekstaasinappeja, amfetamiinia ja kokaiinia. Ihan hyvä valikoima siis, ja hinnatkin olivat huokeita.

Hyvistä tuotteista ei kuitenkaan ole hyötyä, jos niitä ei osaa myydä. Vaikka Doussikaupan toiminta vaikutti äärimmäisen epäilyttävältä, tilasivat jotkut heiltä huumeita. Aluksi lähetykset eivät lähteneet edes liikkeelle, sillä Doussikauppa perui tilaukset ja palautti rahat.Pian Doussikauppa sai syöksykierteensä taittumaan, ainakin tilapäisesti. Silkkitiellä Doussikaupalle alkoi tulla positiivisia palautteita ihmisiltä, jotka kertomansa mukaan olivat saaneet tilaamansa ja olivat tuotteisiin tyytyväisiä.

Sipulikanavalla kuitenkin raportoitiin kirjeistä, jotka eivät koskaan tulleet perille, ja Doussikaupan selityksistä hidastelevasta postista sun muusta.

Sitten useampikin ihminen Sipulikanavalla kertoi saaneensa Doussikaupalta tällaisen viestin: "Olemme tulleet siihen tulokseen, että toimitamme asiakkaille uudelleen lähetyksenä matkalla seikkailevat kirjeet, laittaisitteko tilauksenne tiedot alla olevalla esimerkillä meille ja osoitetietonne www.temp.pm viestillä."

Doussikaupalla vaikutti olevan hyvä tarkoitus, mutta toteutustapa oli mahdollisimman hankala.


Tai ehkä tarkoitus ei ollutkaan niin hyvä.


Syöksykierre jatkui.


Aluksi pettyneet asiakkaat olivat riitauttaneet tilauksia saadakseen rahansa takaisin. Sitten yhä useampi halusi jättää Doussikaupasta negatiivisen palautteen Silkkitielle varoittaakseen muita. Silkkitien maksujärjestelmä toimii siten, että palautteen, oli se sitten positiivinen tai negatiivinen, voi jättää vain jos on maksanut tilauksen. Toisin sanoen ihmiset olivat valmiita menettämään rahansa, jotta saivat haukkua Doussikaupan Silkkitiellä.

Negatiiviset palautteet ovat huonoa mainosta, ja siksi myyjät pyrkivät välttämään niitä. Niinpä Doussikauppa teki niin, että aina kun he saivat negatiivisen palautteen, peruivat he kaupan ja palauttivat rahat asiakkaalle.


Doussikaupan ajatuksenjuoksua oli täysin mahdotonta ymmärtää. Jos tarkoituksena oli huijata, miten ihmeessä sen oli määrä tapahtua?


Silkkitielle jätetyissä positiivisissa palautteissa toistui tietty kaava. Itse tuotteita kehuttiin, mutta paketointia haukuttiin. Palautteen antajien mukaan osoite oli monesti kirjoitettu lähes lukukelvottomalla tuherruksella.

Sipulikanavalla monet epäilivät positiivisia palautteita huijauksiksi. Jos ne olivat huijauksia, oli aika erikoista Doussikaupalta haukkua itseään. Jos ne eivät olleet huijauksia, on pakko hämmästellä, miksi Doussikauppa ei ottanut opiksi ja panostanut parempaan paketointiin.

Doussikaupan toiminta alkoi jo saada puhtaasti koomisia piirteitä.


Koomiseksi meni meno Sipulikanavallakin, kun jotkut väittivät, että Doussikauppa on poliisin salajuoni, jolla kerätään huumeidenkäyttäjien osoitteita. Väite ei saanut varauksetonta kannatusta.


Doussikauppa jaksoi perua kauppoja huhtikuun loppuun saakka. Sitten he antoivat periksi, ja negatiivisia palautteita alkoi ropista.


Doussikauppa poistui linjoilta pysyvästi. Viimeiset palautteet Silkkitiellä annettiin toukokuun puolivälissä. Osa kirosi Doussikauppan alimpaan helvettiin ja kertoi lähetyksen jääneen tulematta, osa kertoi saaneensa mitä tilasikin ja kehui tuotteen laatua.

Siihen päättyi Doussikaupan tarina. Loppusaldona oli 58 positiivista ja 32 negatiivista palautetta. Kauppoja Doussikauppa ehti tehdä 8451 eurolla, mikä on kaikki urpoilu huomioon ottaen yllättävän paljon.

Oliko Doussikauppa kusettaja vai ei? Vaikea sanoa, mutta oli se kumpaa tahansa, pieleen meni surkeimmalla mahdollisella tavalla. Entä oliko Doussikaupalla Douppikaupan Silkkitie-tunnukset? Enpä usko, mutta absoluuttinen totuus jäänee mysteeriksi, jonka vain Mulder ja Scully pystyisivät selvittämään.

RIP Doussikauppa 4/2017–5/2017.2 kommenttia:

  1. Nii-in, kenellähän mahtaisi olla tunnukset hallussa pidätyksen jälkeen.

    VastaaPoista