sunnuntai 31. joulukuuta 2017

Silkkitien tulevaisuus sittenkin ruusuinen?

Vuosi 2017 ei ole ollut häävi Silkkitielle.

Uskottavuutta ovat syöneet kesällä kärjistyneet ongelmat rahaliikenteessä ja Silkkitien ylläpitäjän Kapteenin muuttuminen satuolennoksi, jonka olemassaoloa on mahdotonta todistaa. Silkkitien keskustelufoorumiksi muodostuneen Sipulikanavan sulkeutuminen viranomaisten toimesta loka-marraskuun vaihteessa oli myös selkeä takaisku.

Ongelmien vuoksi myyjien määrä Silkkitiellä on vähentynyt. Uusia yrittäjiä ei enää ilmesty Silkkitielle entiseen tahtiin myöskään sen vuoksi, että myyjäpantti on edelleen yksi bitcoin, vaikka bitcoinin arvo on noussut pilviin.

Kirjoitin lokakuussa Suomen Kuvalehteen jutun neljä vuotta täyttävän Silkkitien ongelmista. Joulukuun alussa julkaisin blogikirjoituksen, jossa haastattelin Silkkitien sen hetken kovinta myyntitykkiä Keisari Juliusta, eikä Julius säästellyt sanojaan Silkkitietä kritisoidessaan.

Keisari Juliuksen mukaan Kapteeni ei vastaa viesteihin enää lainkaan. Tämän vuoksi Julius epäili Kapteenin hylänneen sivuston ja jättäneen sen toimimaan niin sanotusti autopilottina.


Vuoden lähestyessä loppuaan oma näkemykseni Silkkitien tulevaisuudesta on muuttunut aina vain pessimistisemmäksi. Kaikista ongelmista huolimatta sivustolla kuitenkin kauppa käy. Niinpä päätin selvittää, mikä on tämän hetken merkittävimpien myyjien näkemys Silkkitiestä.

Kysyin kahdeksalta suomalaiselta myyjältä, milloin he ovat viimeksi saaneet vastauksen viestiinsä Kapteenilta ja mitä mieltä he ovat autopilottiepäilystä.

Viisi myyjää vastasi. Heistä yksi tosin ei halunnut nimeään ja vastaustaan julkisuuteen.

Silkkitiellä on Kapteenin lisäksi asiakaspalvelu, johon sekä ostajat että myyjät voivat ottaa yhteyttä, jos kohtaavat sivustolla ongelmia. Asiakaspalveluun on turvautunut myyjäporukka Kymppi-Maukkaat, joka myy kokaiinia, MDMA-kristallia ja amfetamiinia.

"Emme ole olleet yhteydessä itse Kapteeniin, vaan aina tarvittaessa asiakaspalveluun, josta olemmekin saaneet vastauksia. Välillä asiakaspalvelu ainoastaan lukee viestin eikä vastaa mitään, mutta hoitaa viestissä mainitun ongelman, jos se on mahdollista. Me olemme olleet suht tyytyväisiä Silkkitiehen ja luulemme, että Kapteeni pyörittää tätä hommaa edelleen, mutta pitää supermatalaa profiilia, mikä on meistä ihan ymmärrettävää ja fiksua", Kymppi-Maukkaat sanoo.

Kapteenin roolista samoilla linjoilla on Vauhtitonttu, joka  kuten nimestä voi päätellä  on keskittynyt amfetamiiniin.

"Kapteenilta on tullut vastaus viimeksi varmaan viime keväänä. Asiakaspalvelu ratkoo riitautuksia, mutta ei vastaa viesteihin. Joku sivustoa siis pyörittää, mutta ei samalla tavalla kuin ennen. Ehkä kapteeni on tullut siihen tulokseen, että selviää helpommalla, kun ei vastaile viesteihin. Hyvin on kuitenkin sivusto meillä pelittänyt, pyöri se sitten autopilotilla tai ei", Vauhtitonttu kertoo.

Edesmeneellä Sipulikanavalla eräs Silkkitien käyttäjä kertoi saaneensa Kapteenilta suomenkieliseen viestiin vastauksen englanniksi. Saman on kokenut kannabista myyvä Suomipotenssi.

"Olen kyllä Kapteenin kanssa viestejä vaihtanut, viimeisimmästä viestistä tosin on useampi kuukausi ja vastaus tuli sillä kertaa englanniksi. Kyllä Silkkitietä joku ylläpitää, jos ei Kapteeni niin joku muu. Ainakin auttavasti, että vene pysyy pinnalla", Suomipotenssi sanoo.

Heikki Ketola Oy, joka myös myy kannabista, on kokenut, että teknisten ongelmien ilmaantuessa ne on myös korjattu.

"Kapteenista on toki kuulunut, vaikka en ole viestejä hänelle ainakaan vuoteen lähettänyt. Hän ei ole koskaan ollut kovin ahkera vastaamaan viesteihin, niitä tullee aika valtavasti. Kesällä oli tilanne, jossa nostot eivät lähteneet Silkkitien lompakosta eteenpäin. En vaivautunut lähettämään viestiä, vaan odotin että asia korjataan. Niin se korjattiinkin ja Kapteenin nimissä tuli viesti, että ongelma korjattu", Heikki Ketola Oy kertoo.

"Touko- ja elokuussa bitcoin-verkko oli ruuhkainen, koska sitä ilmeisesti spämmättiin. Nostot lähtivät Silkkitien lompakosta, mutta pienen siirtomaksun takia ne jäivät jumiin bitcoin-verkkoon. Molemmilla kerroilla Silkkitien toimesta siirtomaksua nostettiin, jolloin uudet nostot eivät enää vanhojen tapaan jumittaneet päiväkausia bitcoin-verkossa, vaan saapuivat perille kohtuullisessa ajassa. Näkemykseni mukaan joku Silkkitietä ainakin vielä elokuun lopulla pyöritti, tosin epäilen vahvasti, onko Kapteeni enää sama kuin alkuperäinen henkilö", Heikki Ketola Oy jatkaa

Suomipotenssi ottaa esille Silkkitielle kuluneena syksynä pesiytyneet huijarit (eli myyjänimimerkit TwoWolves, Chohanzia ja uusimpana Deepstatus), jotka kalastelevat käyttäjien tunnuksia.

"On harmi, että suomalaisten huumeidenostajien suosikkipaikka on päästetty tälle tolalle, mitä se nyt on. Kuten tiedätkin, täällä saa scammerit rauhassa mellastaa urkkimassa käyttäjien tunnuksia ja siten aiheuttaa haittaa jokaiselle osapuolelle", Suomipotenssi pahoittelee.

Myös Kymppi-Maukkaat ottaa esille huijarit. Toisena ongelmana Kymppi-Maukkaat näkee rahannoston, jonka myös Heikki Ketola Oy mainitsi.

"Tietääksemme ainoat ongelmat Silkkitiellä tällä hetkellä ovat feikkimyyjät, jotka eivät edes lähetä tuotteita (nämä myyjät tosin erottaa aitojen joukosta helposti, jos edes vähän osaa käyttää järkeä sivua selatessa), sekä ostaja-käyttäjien rahannosto-ongelmat. Jälkimmäinen tosin ei oikeasti ole edes ongelma, kunhan vain tallettaa sivulle sen verran rahaa, minkä aikoo varmasti käyttää ostamiseen. Eihän esimerkiksi kaupastakaan saa lahjakortilla rahoja pois, vaan pitää ostaa kaikilla rahoilla", Kymppi-Maukkaat sanoo.

"Ei sillä, etteikö täällä olisi paljon parantamisen varaa, mutta mielestämme Silkkitien ongelmat ovat liioteltuja", Kymppi-Maukkaat summaa.

Heikki Ketola Oy on samoilla linjoilla.

"En tiedä, mistä bugeista yms. jotkut myyjät vaahtoavat. Omalla kohdallani sivusto on toiminut moitteetta elokuun bitcoin-jumituksen jälkeen", Heikki Ketola Oy sanoo.

Näin siis neljä merkittävää Silkkitien myyjää arvioivat sivuston tilannetta. Entä oma mielipiteeni?

Oli positiivinen yllätys lukea myyjien minulle lähettämiä vastauksia, koska niiden perusteella Silkkitien tulevaisuus on valoisampi kuin kuvittelin. Myyjillä on selkeästi uskoa sivuston toiminnan jatkumiseen, vaikka kritisoitavaa löytyykin.

Kapteeni tosin on edelleen mysteeri. Hän tai joku muu sivustoa ilmeisesti ylläpitää, mutta ei enää vastaile viesteihin. Toisaalta huijarit saavat mellastaa sivustolla vapaasti, mikä viittaa siihen, ettei ylläpitoa ole. Samaan viittaa se, että Keskustelu-linkki johtaa edelleen jo kaksi kuukautta siten suljetulle Sipulikanavalle.

Tämän kummempaa yhteenvetoa vastausten perusteella ei voi tehdä, joten jokainen vetäköön omat johtopäätöksensä.

Loppuun kolme ilmoitusluonteista asiaa.

1. Perustin Punaiselle Kolmiolle hiljattain Facebook-sivun. Käykäähän tykkäämässä, niin saatte postaukseni aina suoraan uutisfiidiinne (ainakin teoriassa).

2. Minulta on kysytty, enkö pelkää, että Silkkitien myyjistä kirjoittamalla mainostaisin heitä. Vastaus on, että en. Teksteilläni on tuhansia lukijoita, joten tiedän toki, että kyseisten myyjien näkyvyys lisääntyy. Valitsen myyjät kuitenkin aina journalistisin perustein, ja vain sillä on merkitystä.

3. Tänään on uudenvuoden aatto. Juhlimista ajatellen on hyvä pitää mielessä Erowidin viisaat sanat: Know your body, know your mind, know your substance, know your source.

Juhlikaa siis turvallisesti, ja oikein hyvää uuttavuotta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti