sunnuntai 4. maaliskuuta 2018

Rottaverkko voi mullistaa nettihuumekaupan

Pääsin testaamaan etukäteen palvelua, jonka takana on Torilautaa pyörittävä huumausaineaktivisti.

Rottaverkko on täysin uudenlainen palvelu, joka aloitti toimintansa Tor-verkossa tänään 4.3.2018 puoliltapäivin. Palvelun tarkoituksena on kitkeä pois huijaukset, ryöstöt sekä valeostot ja tehdä huumekaupasta turvallisempaa ja ammattimaisempaa.


Palveluun rekisteröidytään Wickr-tunnuksella, ja sinne kirjataan Torilaudalla tehdyt kaupat.


Torilauta on Silkkitien ohella merkittävin suomalainen huumekauppasivusto. Se tarjoaa eri kaupungeille omat lankansa, joissa huumekauppiaat mainostavat itseään. Kaupat sovitaan Wickr-viestipalvelussa, ja aineet sekä rahat vaihtavat omistajaa kasvotusten.


Torilauta jatkaa siitä, mihin viranomaisten 1.11.2017 sulkema Sipulikanava jäi. Huijaukset ja ryöstöt olivat ongelma jo Sipulikanavan aikana, mutta Torilaudalla kaikenlainen rottailu on lisääntynyt. Poliisi ei tiettävästi ole tehnyt valeostoja enää Sipulikanavan jälkeen, mutta kaikella todennäköisyydellä niitä vielä tulee.


Tai sitten ei tule. Mikäli Rottaverkko toimii, ovat huijaukset, ryöstöt ja valeostot historiaa.Rottaverkko laskee jokaiselle ostajalle ja myyjälle luottamusarvon, jonka perusteella muut voivat arvioida, kannattaako kyseisen henkilön kanssa käydä kauppaa.

Rottaverkkoon kirjataan Torilaudalla tehdyt kaupat. Tarkemmin sanoen sinne kirjataan, oliko kauppakumppani luotettava vai epäluotettava. Tämä muodostaa Rottaverkon käyttäjien välille luottamusverkoston, jonka perusteella palvelu laskee luottamusarvon. Mitä enemmän käyttäjä tekee kauppoja, sitä tarkemman arvion palvelu voi hänen luotettavuudestaan antaa.


Palvelu siis suosii aktiivisia ostajia ja myyjiä, jotka pyrkivät toiminnan jatkuvuuteen ja molemmin puolin onnistuneisiin kauppoihin.


Pääsin testaamaan Rottaverkkoa ennen sen julkaisua. Palvelun käyttäminen on todella helppoa ja sen ulkoasu on selkeä.


Hakukenttään kirjoitetaan myyjän tai ostajan tunnus, jolloin näkyviin tulee kyseisen henkilön luottamusarvo ja tekemien kauppojen määrä (eli toisin sanoen se, kuinka monta kertaa hänen luotettavuuttaan on arvioitu). Palvelun käyttäjiä ei voi selata, vaan nimi on tiedettävä etukäteen.

Rottaverkko myös näyttää muun muassa sen, ovatko kauppakumppanisi pitäneet sinua luotettavana vai epäluotettavana.


Palvelu on luonnollisesti suunniteltu niin, ettei sen perusteella voi päätellä kenenkään henkilöllisyyttä. Käyttäjä voi esimerkiksi vaihtaa Wickr-tunnustaan vuorokauden välein. Kauppoja voi siis tehdä halutessaan joka päivä eri tunnuksella, mutta luottamusverkko säilyy.Haastattelin Rottaverkon ylläpitäjää. Hän sattuu olemaan myös Torilaudan ylläpitäjä, joka laudalla esiintyy nimimerkillä "sysop". Keskustelimme salatun viestiyhteyden välityksellä. (En siis tunne häntä enkä tiedä mitään hänen henkilöllisyydestään, joten uteliaiden on turha kysyä minulta hänestä yhtään mitään.)

Oletko yksin Rottaverkon takana, vai onko teitä enemmän?


Rottaverkon suunnitteluun ja kehitykseen on osallistunut minun lisäkseni muutama vapaaehtoinen, jotka eivät halua tulla tarkemmin nimetyiksi. Kiitokset heille siitä, että lopputuloksesta tuli paljon parempi kuin mihin olisin yksin pystynyt. Olen kuitenkin yksin vastuussa projektin vetämisestä ja palvelinpuolen ylläpidosta.

Rottaverkon lähdekoodi tullaan julkaisemaan muutaman kuukauden sisällä, minkä jälkeen kaikki halukkaat pystyvät osallistumaan koodin kirjoittamiseen tai vaikkapa oman luottamusverkostopalvelun pystyttämiseen. Lähdekoodia ei julkaista heti, että terävimmät reunat saadaan hiottua ja vältytään haitalliselta kilpailulta alkumetreillä 
(Rottaverkko vaatii riittävän ison käyttäjäkunnan toimiakseen kunnolla, joten käyttäjien jakaminen kilpailevien palveluiden kesken olisi kaikille haitaksi).

Minkälaisella porukalla Torilautaa pyöritetään?

Vastaan Torilaudan kehityksestä ja palvelimen ylläpidosta. Moderointia hoitaa tällä hetkellä Aspa, jotta voin olla OPSEC-syistä osallistumatta keskusteluun lukuunottamatta vastailua teknisiin kysymyksiin. Jako on siis samanlainen kuin Silkkietiellä, mutta tulevaisuudessa moderointitiimi saattaa kasvaa.

Et hyödy taloudellisesti tai muutenkaan Torilaudasta tai Rottaverkosta, joten miksi näet niin paljon vaivaa niiden eteen?

Pyöritän Torilautaa ja Rottaverkkoa puhtaasti ideologisisita syistä. Tavoitteena on tehdä Suomen huumepolitiikasta ja -lainsäädännöstä vapaampaa, enkä usko pystyväni vaikuttamaan perinteisin poliittisin keinoin yhtä tehokkaasti. Tärkeintä on ensiksi muuttaa kulttuuria, minkä jälkeen politiikka ja laki seuraa perässä.


Torilauta on kiistatta tarjonnut suositun alustan huumekaupalle Suomessa, mikä on itsessään hyvä asia huumeiden normalisoinnin kannalta. Varjopuolena Torilauta on tarjonnut myös alustan huijausten, ryöstöjen ja valeostojen tekemiseen. Rottaverkko on kehitetty poistamaan näitä lieveilmiöitä, että voin nukkua yöni paremmin.


Torilauta perustettiin samana päivänä kun Sipulikanava suljettiin. Se oli tosi nopeaa toimintaa. Miksi perustit sen?

Huumeet ovat aina olleet minulle tärkeä ihmisoikeuskysymys ja siksi tahdon parantaa huumeiden saatavuutta sekä tehdä huumekaupasta turvallisempaa. Jos Sipulikanavan sulkeminen olisi jättänyt paikalleen tyhjiön ja tyrehdyttänyt netissä käytävän avoimen huumekaupan, niin kaupankäynti olisi painunut takaisin paljon vaarallisemmille "kaduille". Verrattuna perinteiseen katukauppaan, Sipulikanava tarjosi tuotteiden vertaisarvioinnin sekä tiedotuskanavan ryöstöistä ja muista lieveilmiöistä.

Torilaudan perustaminen Sipulikanavan sulkemispäivänä oli tarkoitettu viestiksi tullille ja poliisille siitä, ettei Sipulikanavan sulkeminen ratkaissut mitään. Sulkemispäivänä perustettiin myös kaksi muuta lautaa, joiden ylläpitäjille kiitos, että viesti meni varmasti perille.

Vaikka Torilaudan pääpaino onkin nimestä alkaen huumausaineaktivismissa, niin sananvapausfundamentalistina (hyvässä ja pahassa) pidän myös tärkeänä, että suomalaisille on olemassa anonyymi ja sensuurivapaa keskustelualue.


Kun kerroit ideologiastasi, en voinut olla vetämättä yhtäläisyysmerkkejä Sipulikanavan YP:n eli Kim Holvialan ajatuksiin (YP:n huippusuositun haastattelun voit lukea täältä). Onko YP:llä ollut sinuun vaikutusta, koetko esimerkiksi jatkavasi hänen aloittamaansa työtä?

Ironista ehkä, mutta en ollut koskaan kovin aktiivinen Sipulikanavan selaaja, enkä siksi päässyt tutustumaan YP:n persoonaan kunnolla. On kuitenkin selvää, että ilman Sipulikanavaa Torilautaa ei olisi. Torilauta on vain tarjonnut Sipulikanavan yhteisölle uuden alustan, ja kaikki kunnia yhteisön rakentamisesta kuuluu Sipulikanavan YP:lle. Huumeaktivistina arvostan YP:tä tietenkin lautahuumekauppakulttuurin luomisesta, mikä on mielestäni merkittävä saavutus ottaen huomioon, että muissa maissa vastaavaa F2F-sipulihuumekauppaskeneä ei ole.

Koen, että Torilauta jatkaa Sipulikanavan työtä huumeiden ja huumekeskustelun normalisoinnin osalta. Muilta osin eroavaisuuksia löytyy nyt ja jatkossakin, koska Torilautaa ei ole tarkoitettu Sipulikanavan kopioksi. Esimerkiksi suurempi painotus huumekauppaan näkyy siinä, että Torilaudan tueksi ja siihen integroitavaksi toteutettiin Rottaverkko. Torilaudalle on suunnitteilla etusivulle linkki Rottaverkkoon, oma alalauta sekä lyhyeksi ajaksi stickyt jokaiselle kauppa-alalaudalle.

Nyt kun Rottaverkko on vihdoin julkaistu, niin Torilaudan kehitykseen jää enemmän aikaa. Seuraava suunnitteilla oleva isompi asia on chatti, joka toivottavasti tuo valmistuttuaan edesmenneeltä Sipulikanavalta tuttua yhteisöllisyyttä Torilaudalle.

Millaisena näet Rottaverkon tulevaisuuden?


Itse uskon tekniikan ja palvelun perustana olevan algoritmin toimivan, ja suurimmaksi ongelmaksi jää houkutella tarpeeksi käyttäjiä, sillä Rottaverkko ei toimi pienellä käyttäjämäärällä. 
Muutaman kuukauden päästä toivottavasti jo tiedetään, muuttiko Rottaverkko lautahuumekulttuuria vai ei.

Kiitos haastattelusta. Suosittelen kaikkia Torilaudan käyttäjiä tutustumaan Rottaverkkoon ja lukemaan sen "Tietoa"-osion.

Rottaverkon osoite: rottawebcbcjkh5s.onion

Torilaudan osoite: hss33mlbykbsxmug.onion

Punaisen Kolmion Facebook-sivun löydät täältä. Tervetuloa tykkäämään!


4 kommenttia:

 1. Poliisit ovat kyllä varmuudella tehneet valeostoja Torilaudan kautta viimeksi alle kuukausi sitten ainankin Porissa. Tästä oli silloisessa Pori-langassa pitkät turinat, kun useampi myyjä jäi kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oliko tästä mitään paikallisessa mediassa? Poliisi on usein tiedottanut, kun se on tehnyt valeostoja.

   Poista
 2. Tampereella on kanssa laudalla huhuttu valeostoista. Peukkua projektille!

  VastaaPoista
 3. Toissapäivänä myös Joensuussa on valeostotapaus sattunut.

  VastaaPoista