Torstaiaamuna Tulli julkaisi tiedotteen loka-marraskuun vaihteessa 2017 sulkemastaan Sipulikanavasta. Sen jälkeen joka tuutista on tulvinut uutisia aiheesta.
Yleensä uutisissa ei kuitenkaan ole ollut kuvaa Sipulikanavasta. Sen sijaan esimerkiksi Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat ja Keskisuomalainen julkaisivat juttunsa yhteydessä kuvan Silkkitiestä, jota Tulli ei ole sulkenut, vaan joka porskuttaa edelleen. Hesari korjasi tilanteen omalta osaltaan tänään perjantaina, mistä lisää myöhemmin.
Tiedotteesta jää mieleen erityisesti kolme asiaa:
1) Sipulikanava oli suomalainen verkkosivusto, jonka kautta myytiin, ostettiin ja välitettiin vuosina 2014–2017 suuria määriä huumausaineita ympäri Suomen.
2) Sipulikanavan ylläpitäjää epäillään törkeästä huumausainerikoksesta, tarkemmin sanottuna huumausaineiden välittämisestä Sipulikanavan /tori/-osiossa vuosina 2014–2017.
3) Rikosepäilyn yhteydessä epäillään välitetyn muun muassa kuusi kiloa amfetamiinia, noin 12 000 ekstaasitablettia, yli kymmenen kiloa marihuanaa, yli 400 gramma kokaiinia, yli 500 grammaa MDMA-kristallia, yli 200 gramma metamfetamiinia ja yli 20 000 Rivatril-tablettia.
Nämä kolme asiaa ovat faktoja, ja ne myös päätyivät aihetta koskeviin lehtijuttuihin. Niiden perusteella Sipulikanavan ylläpitäjästä piirtyy kuva suuren luokan huumediilerinä, joka pitkään pyöritti järjestelmällistä ja laajamittaista bisnestään.
Jotain jää kuitenkin kertomatta.
Mielikuva ylläpitäjästä muuttuu, kun tietää, ettei hän hyötynyt toiminnasta taloudellisesti eikä koskaan edes nähnyt kyseisiä huumeita. Hän vain ylläpiti sivustoa, jossa keskustelun lisäksi myytiin huumeita.
Tämä ei tietenkään tee ylläpitäjästä lain silmissä pyhimystä, mutta on täysin eri asia pyörittää omalla kustannuksellaan huumekaupan mahdollistavaa sivustoa kuin tehdä rahaa oikealla huumekaupalla.
Monet uutiset on tehty pelkän Tullin tiedotteen pohjalta, mutta joihinkin on haastateltu Tullin valvontajohtajaa. Näin kertoo Keskisuomalainen:
Tor-verkossa toimineen Sipulikanava-sivuston sulkemisella on ollut merkittävä vaikutus huumeiden saatavuuteen Suomessa, Tulli uskoo.
En nyt sanoisi. Jo samana päivänä, kun Sipulikanava suljettiin, perustettiin Tor-verkkoon korvaava sivusto nimeltä Torilauta, jossa huumekauppa on jatkunut vähintään yhtä vilkkaana. (Torilaudan ylläpitäjän haastattelun löydät täältä.) Keskisuomalainen jatkaa:
–Se on vaikuttanut erityisesti nuorten keskuudessa. Uusiakin kauppapaikkoja on syntynyt, mutta olemme saaneet niitä myös paljon suljettua. Viimeisen reilun vuoden aikana olemme sulkeneet parikymmentä netin kauppapaikkaa, kertoo Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.
Nyt päästään taas mielikuviin. Sinkkosen mukaan siis nettiin on syntynyt uusia kauppapaikkoja, mutta Tulli on niitä myös saanut suljettua. Kauppapaikkoja? Eikös kauppapaikka tarkoita sivustoa? En minä ainakaan keksi, mitä muuta kauppapaikka voisi tässä yhteydessä tarkoittaa.
Sipulikanavan jälkeen ei ole perustettu muita huumekauppasivustoja kuin Torilauta, joka elää ja voi hyvin. Tulli on kyllä saanut kiinni Silkkitiellä toimivia myyjiä, mutta se on ihan eri asia kuin sulkea kauppapaikkoja.
Hyvä kysymys on se, miksi Tulli päätti julkaista tiedotteen juuri nyt.
Sipulikanavan ylläpitäjä Kim Holviala odottaa vapaana oikeudenkäyntiä. (Kimin haastattelun löydät täältä.) Kim sai hiljattain haltuunsa esitutkintamateriaalin, jota on hänen mukaansa 15 000 sivua.
Kuluvan viikon maanantaina eli 4.6. Kim alkoi julkaista Tor-verkon Nimetönlauta-sivustolla esitutkintamateriaalin sisältämiä kuvia. Linkki ketjuun on tässä: http://nimetonsarpyc6mm.onion/yp/res/936.html
Monet kuvista ovat sellaisia, joiden yhteyttä tutkintaan on vaikea nähdä. Kuten tämä valokuva:
Mukana on myös kuvakaappauksia. Omalta kannaltani hätkähdyttävin on tämä:
Kyseessä on ensimmäinen sähköposti, jonka Kim on minulle lähettänyt. Minäkin olen siis päätynyt esitutkintamateriaaliin. Nimeni myös mainitaan usein Kimin ja Douppikauppa-Lassen välisessä puhelussa, joka löytyy litteroituna esitutkintamateriaalista.
Kim ja Lasse puhuvat muun muassa siitä, että olen pyytänyt Silkkitien ylläpitäjältä Kapteenilta haastattelua. Litteraatio ei ole kauttaaltaan tarkka, vaan välillä puhelun purkanut viranomainen tyytyy kertomaan yleisellä tasolla, mitä keskustelu koskee, tyyliin "Keskustelevat Malinin jutuista ja blogista".
Tiesin toki, että olen Tullin väelle tuttu ja tekemisiäni jonkin verran seurataan, mutta tuntuu silti pysäyttävältä löytää oma nimensä esitutkintamateriaalista. Väistämättä mielessä alkaa pyöriä kysymyksiä siitä, miten paljon ja millä tavoin tekemisiäni on seurattu.
No, otan asian mainonnan kannalta. Jos Sipulikanavan esitutkintamateriaalissa mainitaan "Malinin jutut ja blogi", on se sellaista julkisuutta, jota ei rahalla saa, ja siitä pitää ottaa kaikki ilo irti.
Kuten nyt teenkin! Ja siksi kerron asiasta myös otsikossa.
Mutta takaisin siihen, miksi Tulli julkaisi tiedotteen juuri nyt. Keskiviikkona 6.6. Kim kertoi Nimetönlauta-sivustolla tutkinnanjohtajan suuttuneen siitä, että hän oli postaillut esitutkintamateriaalia laudalle. Seuraavana päivänä Tulli julkaisi tiedotteensa ja medialle räätälöidyn koosteen esitutkintamateriaalista.
Kimin mukaan tutkinnanjohtajaa ketutti se, että Kim ehti julkaista matskua ennen Tullia. Niinpä Tullin piti toimia mahdollisimman nopeasti.
Kuten alussa kerroin, Helsingin Sanomat poisti tänään Sipulikanavaa koskevasta uutisestaan kuvan Silkkitiestä ja vaihtoi tilalle asianmukaisen kuvan. Tämä johtui Hesarin saamasta palautteesta.
Espoon kaupungin varavaltuutettu Janne Paalijärvi (Pir.) lähetti meiliä lehden toimitukseen ja sai seuraavanlaisen vastauksen:
Asiallisella palautteella voi saada ihmeitä aikaan. On hienoa nähdä, että media myöntää virheensä ja korjaa sen.
Paalijärvi tiedusteli lisää siitä, oliko Hesari tosiaan saanut kuvan suoraan poliisilta. Toimittajan mukaan kyseinen kuva oli päätynyt Hesarin kuva-arkistoon jonkun poliisin huumenettikauppaa koskevan tiedotteen mukana, ja hän arveli, että kyseessä oli toimituksen eikä poliisin moka.
Kyseinen kuva oli tämä:
Oikeasti moka oli poliisin.
Huhtikuussa 2017 Helsingin huumepoliisi julkaisi Sipulikanavaa koskevan blogipostauksen. Postauksen lopussa on kolme kuvaa, joiden oli tarkoitus esittää Sipulikanavaa.
Kuvat esittävät kuitenkin Silkkitietä. Postaus ja kuvat julkaistiin myös poliisin Facebook-sivuilla. Kirjoitin sinne palautetta ja kerroin, että kuvissa näkyy väärä sivusto.
Moka myönnettiin ja blogia korjattiin siten, että enää kuvien ei väitetty olevan Sipulikanavalta, vaan niiden sanottiin esittävän Tor-verkon myynti-ilmoituksia. Ilmeisesti matsku oli kuitenkin jo ehditty lähettää medialle, joka jäi siihen uskoon, että kuvat esittävät Sipulikanavaa.
Kuvista ensimmäinen on se, jonka Hesari ensin julkaisi ja sitten poisti. Sama kuva on edelleen ainakin Ilta-Sanomien jutussa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti