torstai 30. toukokuuta 2019

Tarua ihmeellisempi pirimälli

Silkkitietä ei enää ole, joten on hyvä syy muistella menneitä. Yksi oudoimpia sivustolla kohtaamiani myyntiartikkeleita oli pirimälli.

Huhtikuussa 2016 tein blogipostauksen huumevalistuskirjasta, johon olin törmännyt 90-luvulla. Kirjassa väitettiin, että amfetamiinia käytetään joko syömällä, nuuskaamalla, suonensisäisesti tai mällinä.

Kirja on ainoa lähde ikinä, jossa olen törmännyt väitteeseen, että vauhtia nautittaisiin mällinä. Yllätykseni olikin melkoinen, kun postauksen julkaistuani sain tietää, että joku oli vähän aikaisemmin alkanut myydä Silkkitiellä pirimälliä.

Sanalla mälli on monta kiehtovaa merkitystä, mutta keskitytään nyt vain tupakkaan liittyviin. Wikisanakirjan mukaan mälli voi tarkoittaa joko purutupakkaa tai suunuuskaa. Urbaanin sanakirjan mukaan se tarkoittaa vain nuuskaa.

Juuri sitä Silkkitiellä oli myynnissä, pirinuuskaa. Tarkemmin sanottuna myyntiartikkeli oli nimeltään "Speed Snus".


Pirimälliä myi vendori nimeltä Piristepuoti. Tuote oli ulkoisesti kuin nuuskaa, mutta vendorin mukaan se sisälsi amfetamiinia. Sen esittelyteksti oli monella tapaa hämmentävää luettavaa.

"Huippu uutuus, suunniteltu erityisesti viihdekäyttäjille", teksti alkoi. Kohderyhmää tuskin olisi tarvinnut erikseen alleviivata, sillä ongelmakäyttäjät yleensä rännäävät, ja siihen tarkoitukseen musta mönjä ei ole houkuttelevin mahdollinen.

"Ei enää pussin suhinaa ja kiusallisia hetkiä baarin vessassa. Nyt voit vetää pirisi vaikka baaritiskillä", teksti jatkui. Miten pussin suhina voi olla kenellekään ongelma? Silloin kannattaisi säilyttää piriä vaikka Minigrip-pussissa, niin kuin normaalit ihmiset tekevät, eikä missään Alepan muovikassissa.

En jaksa käydä koko esittelytekstiä läpi, mutta siitä tuli vaikutelma, ettei sen kirjoittaja tiennyt mitään piristä tai sen käytöstä.

Pian "Speed Snus" poistui Piristepuodin valikoimista. Lähetin vendorille viestiä ja kysyin syytä, ja hän kertoi, että tuotetta myy jatkossa toinen vendori nimeltä Speedmarket.


Speedmarketin myyjäprofiilissa kerrottiin paljon pirimällistä. Läpät olivat samat kuin Piristepuodillakin, joskin tekstin loppun oli tehty lisäyksiä.


Hassulta tuntuu lisäys, jonka mukaan amfetamiini aiheuttaisi suun kautta nautittuna aina laskut. Ihan niin kuin käyttötapa sen ratkaisisi.

Vielä hassummalta tuntuu tämä: "Pakkauksessa on 10 x 0,1g annosta amfetamiinia. Bilettäjille pakkauksessa on 10 annosta, opiskelijoille ja valvomiseen pakkauksessa on 20-30 annosta, ADHD:n hoitoon 60 annosta."

Tarkkaanpa oli laskettu! Ja kukapa ADHD-potilas ei haluaisi ottaa lääkkeitään mällimuodossa.

Speedmarket myi mällin lisäksi myös piriä.


Kuva näyttää siltä, kuin joku olisi hakenut keittiön kaapista äidin vehnäjauhot ja levittänyt ne pöydälle. Mielikuvaa vahvistaa se, että Speedmarket puhui amfetamiinistaan jauhona, ei jauheena.

Pirimälli ei ollut mikään hitti. Sen hinta tippui kympillä, kun sen myynti siirtyi Piristepuodilta Speedmarketille, eikä palautteiden perusteella kukaan ostanut sitä senkään jälkeen.

Jälkeenpäin ajatellen olisi itse pitänyt ostaa sitä. Nyt en saa koskaan tietää, oliko pirimälli pelkkä huijaus vai oliko 90-luvun valistuskirja sittenkin oikeassa  vaikkakin taatusti vahingossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti