perjantai 8. tammikuuta 2021

Sipulimarketin tilinpäätös

Vuosi 2020 sai yllättävän lopun Tor-verkon huumeskenessä, kun 11. joulukuuta Tulli tiedotti takavarikoineensa Sipulimarketin palvelimen. Tullin mukaan se takavarikoi myös bitcoineja.

Huhtikuussa 2019 perustettu Sipulimarket oli yli viisi vuotta toimineen Silkkitien seuraaja. Kukaan tuskin arvasi, että sen taival päättyisi näin nopeasti. Sipulimarket tunnettiin luotettavana ja hyvin toimivana kauppapaikkana, jonka ylläpitäjä kuunteli käyttäjien toiveita ja kehitti aktiivisesti sivustoaan.

Mitä tapahtui? Miten viranomaiset jäljittivät palvelimen?

Sipulimarketin ylläpitäjä otti minuun yhteyttä sähköpostitse pian sen jälkeen, kun Tulli oli sulkenut marketin. Hän itse pohdiskeli palvelimen takavarikkoa näin:

"Aika varmasti se liittyi siihen noin päivänmittaiseen katkokseen noin 1,5kk sitten. Market oli palvelimella datakeskuksessa Puolassa, ja sieltä ainakin heidän mukaansa kärähti koneen virtalähde. Heidän piti sitten kuulemma vaihtaa palvelimen alle uutta rautaa ja siinä sitten ilmeni uusi ongelma, koska olin alkanut vuokraamaan isompaa kiintolevytilaa, eikä palvelinta saatu siirrettyä oikein ilman heidän manuaalisesta säätöä. Luultavasti he tässä vaiheessa sitten huomasivat että palvelimella voi olla jotain epäilyttävää. Tai sitten Tulli huomasi katkoksen ja lähti selvittelemään missä datakeskuksessa on ollut häiriöitä kyseiseen aikaan."

Julkisuudessa ei ole kerrottu, kuinka paljon bitcoineja Tulli takavarikoi. Kysyin asiaa Sipulimarketin ylläpitäjältä.

"Tulli vei 3,1 bitcoinia. Yleensä pidin palvelimella vain sen verran että kaikki saavat varmasti nostot tehtyä välittömästi, vaikka en kävisi marketissa noin viikkoon. Eli jäi mulle talteen osa escrowista ja tilien saldoista, mutta tätä sotkua en ala enää selvittelemään. Kahdesta varkaudesta alkuvuonna maksoin jo omista bitcoineista."

Sipulimarketin ylläpitäjä ei pidä mahdollisena, että hän perustaisi uuden kauppasivuston.

"Varmaan jokainen ymmärtää, että mun kannattaa nyt kadota Tor-verkosta lopullisesti, koska todistetusti Tulli, Europol, Eurojust ja Puolan poliisi yrittää jahdata mua. Varmaan KRP:n kaverit ja ties ketkä myös. Täysin järjetöntä olisi enää jatkaa näitä puuhia."

Viimeisen meilinsä minulle Sipulimarketin ylläpitäjä päätti lämminhenkisesti.

"Oli hauska seurata sun blogia, ja jutella market-asioista."

Jep, oli kyllä hauska jutella. Yhteydenpitomme alkoi toukokuussa 2019, kun julkaisin Sipulimarketin ylläpitäjän haastattelun. Hänen ja Silkkitien Kapteenin suurin ero oli se, että hän oli tavoitettavissa. Hän vastasi aina kysymyksiini ja usein kirjoitti minulle oma-aloitteisesti siitä, miten oli markettia kehittänyt ja mitä haasteita oli kohdannut. Opin häneltä valtavasti Tor-verkon huumekaupasta ja marketin pyörittämisestä. Pääsin kulissien taakse ja sain tietää skenestä asioita, joita en voi kertoa julkisesti.

Sipulimarketin ylläpitäjä ehdotti, että hän voisi laittaa marketin etusivulle linkin blogiini. Sinnehän se sitten ilmestyi vasempaan alakulmaan.

Sipulimarketin ylläpitäjältä sain myös tietoa marketin myynnistä, ja se johti mielenkiintoiseen havaintoon.

Tein vuonna 2020 kaksi blogausta koronapandemian vaikutuksesta Sipulimarketin myyntiin (tässä niistä ensimmäinen ja tässä toinen). Samana vuonna julkaistut jätevesitutkimukset osoittivat, että Sipulimarketin myynti heijastui koko Suomen huumeiden käyttöön. Toisin sanoen jos jotain ainetta myytiin marketissa paljon, käytettiin sitä runsaasti koko maassa, ja jos jonkin aineen tarjonta heikkeni marketissa, väheni sen käyttö koko maassa.

Seuraavaa jätevesitutkimusta odotellessa muutama havainto viime vuoden lopulta. Ilmeisesti koronapandemian toinen aalto vaikutti huumeiden maahantuontiin, sillä kokaiini loppui Sipulimarketista lokakuussa. Myös MDMA:n tarjonta väheni selkeästi. Marras-joulukuussa sitä oli myynnissä vain yhdellä vendorilla, ja aina ei silläkään. Piriä oli tarjolla runsaasti.

Subutexia ja LSD:tä ei jätevesitutkimus huomioi, mutta niistä on sanottava, että subua oli loppuvuodesta jatkuvasti tarjolla ja happoa yllättävän hyvin, usein kolmella vendorilla.

Kun Sipulimarket suljettiin, monet vendorit siirtyivät ulkomaisiin marketteihin. Esimerkiksi PohjolanBudit myy nyt Cannazon Marketissa ja Puhdas DarkFox Marketissa.

Kovin kauaa ei tarvinnut odottaa uutta suomalaista markettia, sillä 20. joulukuuta ovensa avasi Spurdomarket. Ensimmäisenä Spurdomarketissa herättää huomiota erikoinen nimi ja jokseenkin karu (mutta toisaalta selkeä) ulkoasu. Kaikki muu Spurdomarketissa vaikuttaa kuitenkin olevan kunnossa. Tämän voi päätellä siitä, että kauppaa siellä käy jo kymmenen vendoria, joista osa on tuttuja Sipulimarketista.

Lienee vain ajan kysymys, milloin loputkin ulkomaisiin marketteihin siirtyneet vendorit tekevät tilin Spurdomarkettiin.

Spurdomarketin ylläpitäjä on vastannut kysymyksiin ja keskustellut aktiivisesti Keskustorilla ja Suomiskenessä. Näiden Tor-verkon foorumien lisäksi hän käyttää myös Twitteriä. Kyllä vain, Spurdomarketilla on Twitter-tili. Koskaan aikaisemmin ei suomalainen nettihuumekaupan toimija ole tehnyt tiliä sosiaaliseen mediaan. Twitter-tilin löydät täältä.

Olen ollut yhteydessä Spurdomarketin ylläpitäjään sivuston aukeamispäivästä saakka ja tulen julkaisemaan hänen haastattelunsa tämän kuun aikana.

Sipulimarketin ylläpitäjään minulla ei enää ole yhteyttä, sillä hän poisti sähköpostiosoitteensa. Ehkä hän joskus vielä ottaa yhteyttä ja kertoo kuulumisiaan.

Lopuksi haluan mainostaa Herrasmieshakkerit-podcastin viimeisintä jaksoa, jossa minä olen vieraana. Vuonna 2020 media haastatteli minua usein Tor-verkon rikollisuuden asiantuntijana. Vuosi huipentui kutsuun Herrasmieshakkerit-podcastiin, jota vetävät F-Securen tietoturvagurut Mikko Hyppönen ja Tomi Tuominen. Jakso kannattaa kuunnella, mikäli painava asia Tor-verkosta ja huumekaupasta vähänkään kiinnostaa. Löydät podcastin täältä.

Jos käytät Facebookia, käyhän tykkäämässä Punaisen kolmion sivusta. Se onnistuu täältä.

Hyvää alkanutta vuotta 2021!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti