torstai 5. heinäkuuta 2018

Douppikauppa aikoi ostaa Silkkitien ja korvata sen omalla sivustolla

Douppikaupan pomo pyrki Kapteeniksi Kapteenin paikalle ja valmisteli uutta huumekauppasivustoa. Tämä ja paljon muuta uutta Douppikauppa-infoa paljastuu tuomiosta, jonka Espoon käräjäoikeus 29.6.2018 antoi (R 17/1770).

Oikeudenkäynnissä oli kyse Douppikaupan perustajan ja johtajan Lasse Kärkkäisen kotoa 28.4.2016 takavarikoidusta 58 teratavun palvelimesta. Jos Lassen tarina ei ole tuttu, suosittelen lukemaan Suomen Kuvalehteen kirjoittamani artikkelin "Näin Lassesta tuli Suomen suosituin huumekauppias netissä".

Syyttäjän mukaan Lasse käytti palvelinta huumausainerikoksen valmisteluun, tarkemmin sanoen perustaakseen Tor-verkkoon huumekauppasivuston, joka korvaisi Silkkitien.

Palvelimen sisältö on salattu, eivätkä viranomaiset ole pystyneet murtamaan salausta.

Käräjäoikeus ei pitänyt syyttäjän väitettä uskottavana, joten se määräsi takavarikon purettavaksi. Tästä oikeudenkäynnistä Lasse siis selvisi voittajana. Oikeudessa esille tulleiden tietojen valossa vaikuttaa silti kiistattomalta, että Lasse todellakin aikoi perustaa Silkkitien korvaavan sivuston  hän vain ei tarvinnut siihen kyseistä palvelinta.

Silkkitien ylläpitäjän Kapteenin henkilöllisyyttä on arvailtu niin pitkään, kun sivusto on ollut olemassa. Jopa minua on epäilty Kapteeniksi, kuten tästä Torilaudalla käydystä keskustelusta (jossa minua kutsutaan ehkä hienoimmalla tittelillä ikinä!) käy ilmi:

Punainen Kolmio = liberaali lesbo = Kapteeni

Vuonna 2017 Silkkitietä vaivasivat ennennäkemättömän suuret tekniset ongelmat. Myös Kapteenin käytös herätti ihmetystä. Hän ei enää vastaillut aktiivisesti viesteihin, tai sitten hän saattoi esimerkiksi vastata englanniksi suomenkieliseen viestiin.

Pyysin Kapteenilta haastattelua kesällä 2017. Hän vastasi lyhyesti, että "Haastattele vain", mutta kun lähetin kysymykset, en kuullut hänestä enää mitään. Yritin ottaa häneen yhteyttä vielä pari kertaa, mutta turhaan.

Monen Silkkitien käyttäjän mielestä sivuston ongelmat alkoivat jo edellisenä vuonna sen jälkeen, kun Tulli oli pidättänyt Lassen. Tästä he vetivät johtopäätöksen, että Lassen täytyi olla alkuperäinen Kapteeni, ja hänen jälkeensä puikoissa on ollut joku tumpelo, joka ei osaa ratkoa kasautuvia ongelmia tai vastata viesteihin.

Pakko myöntää, että itsekin olen joskus pohtinut tuota vaihtoehtoa. Enää ei tarvitse pohtia, sillä oikeudenkäynnissä esille tulleet tiedot antavat asiaan lisävalaistusta.

Lasselta takavarikoidusta MacBook-tietokoneesta löytyi tekstitiedostoja, joista eräs on nimeltään muisti5.txt. Se on Kapteenille osoitettu viesti:

"Haluamme ostaa Silkkitien. Lähdekoodit, onion-osoitteen, domainin, tietokannat ja mielellään myös nykyisen hostingin ainakin siltä osin kuin se on mahdollista luovuttaa uusiin käsiin. (...) Olemme valmiita maksamaan bitcoineilla kohtuullisen summan ja työllistäisimme samalla myös nykyisen Asiakaspalvelun, jos hän on halukas jatkamaan."

Eräässä toisessa tekstitiedostossa, joka on nimeltään muisti4.txt, lukee näin:

"Teimme hiljattain Kapteenille ostotarjouksen palvelusta osoitteineen ja tietokantoineen, mutta ilmeisesti liian myöhään, kun mies näyttää kadonneen jo aiemmin. Harmi, sillä Silkkitie olisi toiminut hyvänä väliaikaisratkaisuna ennen oman kaupan avaamista, ja siten sieltä olisi voinut ohjata asiakkaita eteenpäin."

Lasse siis aikoi perustaa oman huumekauppasivuston, mutta sitä ennen hän halusi ostaa Silkkitien, jotta voisi sieltä sitten ohjata asiakkaat uudelle sivustolle. Ostaminen ei kuitenkaan onnistunut, koska Kapteeni näytti kadonneen.

Entä milloin Douppikaupan oli tarkoitus avata oma sivustonsa? Muisti4.txt-tiedostossa todetaan myös näin:

"Douppikaupan oma myymälä edistyy, vaikkakin hieman arvioidusta jäljessä. Meillä on oma douppi-alkuinen onion-osoite, mutta kauppa tulee linjoille vasta viimeistelyn ja kattavan turvallisuustestauksen jälkeen. Toivottavasti kuitenkin edelleen helmikuun aikana."

Tiedosto on luotu 29.9.2015 ja viimeiseksi sitä on käytetty 31.3.2016. Myymälä oli siis tarkoitus avata helmikuussa 2016, mutta se viivästyi, mistä tiedostossa kerrotaan lisää:

"Moninkertaisesti anonymisoitu serveri on nyt pystyssä ja kauppasoftan teko edistyy. Bitcoin-mikseriä ei ole vielä aloitettukaan. Kokonaan puhtaalta pöydältä tehdessä tällaisessa projektissa on paljon tekemistä...Kerron heti kun on valmista sisäiseen testaukseen. Yleisölle julkaisu ei enää kuitenkaan ehdi helmikuulle. Aineista kertominen ja yleiset opassivut tulevat itse kauppaan."

Tiedostosta myös paljastuu, että Douppikaupalla oli todella kova halu siirtää kaupankäynti Silkkitieltä pois jo ennen oman sivuston valmistumista. Ratkaisuna pidettiin Evolution-sivustoa, joka tuohon aikaan oli Tor-verkon toiseksi suurin huumekauppasivusto.

Evolutionista tiedostossa sanotaan näin:

"Asiakkaat näyttävät jo suurelta osin löytäneen Evolutionin, joten paluuta Silkkitielle ei ainakaan toistaiseksi tarvitse harkita. Myös Evolutionissa myynnin lopetamme, kun asiakkaat on saatu houkuteltua oman marketin puolelle, jotta tilauksia ei tarvitse käsitellä useammassa paikassa. Avajaisten juhlistamiseen on tulossa taas kosolti ilmaistavaraa ja tarjouksia, joten eiköhän sana kiiri."

Muistan itsekin seuranneeni helmikuussa 2016, kuinka Douppikauppa lisäsi myyntiään Evolutionissa.

Mutta sitten asiat alkoivat mennä pieleen.

Maaliskuussa Evolution ylläpitäjät yllättäen sulkivat sivuston ja veivät mukanaan 12 miljoonan dollarin arvosta välitileillä siirtoa odottaneita bitcoineja. Huhtikuussa Lasse pidätettiin.

Suomalainen huumeskene näyttäisi tyystin toisenlaiselta, mikäli Lassen suunnitelma olisi toteutunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti