maanantai 23. joulukuuta 2019

Utopia on jotain ihan uutta

Sipulikansan iloksi ja hyödyksi on avattu täysin uudenlainen piilopalvelu Utopia. Se on Torilaudan ja edesmenneen Rottaverkon hengenheimolainen siinä mielessä, ettei sen ylläpito saa työstään taloudellista hyötyä, vaan toiminnan taustalla on aktivismi huumeskenen hyväksi.

Utopian etusivu

Joulukuun alussa avattu Utopia jakautuu neljään osaan. Ensimmäinen ja toinen osa ovat valmiita, kolmas tekeillä ja neljäs vielä lähtökuopissa. Minulla ei ole tapana kirjoittaa keskeneräisistä sivustoista, mutta Utopian tapauksessa teen poikkeuksen, koska ensimmäinen ja toinen osa ovat jo itsessään blogauksen arvoisia.

Utopian ensimmäinen osa "Sivustot & Kauppapaikat" tarjoaa linkit suomalaisiin piilopalveluihin. Se myös kertoo, mikäli jokin piilopalveluista on alhaalla ja kuinka kauan se on ollut alhaalla.

Toinen osa "Myyjät & Tuotteet" tarjoaa monipuolista ja ajantasaista tietoa Sipulimarketista, Suomen ainoasta darknet marketista. Se myös arkistoi kaiken tiedon. Utopian käyttäjä voi siis matkustaa ajassa taaksepäin vaikka katselemaan Sipulimarketin vendorien vanhoja myynti-ilmoituksia.

Utopian ensimmäinen ja toinen osa toimivat moitteettomasti ja ovat erinomaisia palveluja. Kolmannesta ja neljännestä osasta en uskalla sanoa mitään, koska ne ovat vielä keskeneräisiä. Niistä, kuten koko sivustosta, voi kertoa enemmän Utopian ylläpito.

Mikä on Utopia?

Utopia on uusi suomalainen piilopalvelu, jonka ideana on levittää sensuroimatonta tietoa erilaisista huumausaineista, niiden myyjistä ja kauppapaikoista.

Utopia jakautuu neljään osaan. Millaisia nämä osat ovat ja mitä sivuston käyttäjä niistä hyötyy?

Ensimmäinen osa "Sivustot & Kauppapaikat" sisältää vahvistetut linkit suomalaisten käyttämiin piilopalveluihin. Yleinen ongelma Tor-verkossa on se, että linkit ovat usein vaikeita muistaa ulkoa. Se saattaa johtaa siihen, että varkaat levittävät niin sanottuja phishing-linkkejä, joiden avulla käyttäjän tunnukset tai varat yleensä viedään välistä kirjautumisen tai maksutapahtuman yhteydessä.

Sivustot & Kauppapaikat

Toinen osa "Myyjät & Tuotteet" sisältää päivittäin kasvavan arkiston Sipulimarketista. Tallennamme siihen tietoja Sipulimarketin myyjistä ja heidän tuotteistaan. Utopian avulla on muun muassa mahdollista tarkistaa vanhojen tuotteiden kuvauksia. Yleisenä esimerkkinä voimme käyttää ekstaasipilleriä, joka on tilattu jonkin aikaa sitten, mutta tuotetta ei löydy enää Sipulimarketista. Jos käyttäjä haluaa löytää kyseisen tuotteen alkuperäisen postauksen jossa mainitaan pillerin MDMA-pitoisuus, hän voi käyttää siihen Utopian arkistoa.

Myyjät & Tuotteet

Kolmas osa "Huumeet & Riskienehkäisy" jakautuu kahteen osaan: sekakäyttöohjeeseen ja päihdewikiin. Sekakäyttöohjeen avulla voi tarkastaa pikaisesti eri yhdistelmien vaikutuksia toisiensa kanssa. On kuitenkin tärkeä muistaa, ettei ota ohjeistuksessa mainittuja asioita raakana totuutena. Huumeiden vaikutukset on aina jossain määrin yksilöllisiä, joten kokemukset ja olotilat vaihtelevat henkilöittäin. Ohjeet antavat yhden tai useamman todennäköisen skenaarion listattujen aineiden yhteisvaikutuksesta.

Päihdewiki tulee sisältämään artikkeleita yksittäisistä aineista. Artikkelit kertovat muun muassa käyttöannokset ja -tavat, aineeseen liittyvistä riskeistä, yleiset olotilat ja muuta yleistä mutta tärkeää tietoa. Päihdewiki on suomen sipuliskenelle erityisesti tärkeä, koska sen sisältämää tietoa ei löydy mistään muualta suomenkielisenä. Jos yritämme etsiä esimerkiksi GBL:n annostuksesta tietoa, löydämme vain keskustelualueita joissa annostus ehdotuksissa on hurjia eroja, ja sivustoja kuten Päihdelinkki jossa annostuksesta ei ole minkäänlaista tietoa. Jo muutaman millilitran ero annostuksessa saattaa johtaa kuolemaan.

Neljäs osa "Ohjeistukset & Tuki" tulee sisältämään artikkeleja riskienehkäisyyn, turvallisuuteen ja palautumiseen liittyen. En voi sanoa tästä osasta enempää, sillä sen sisältö saattaa vielä muuttua kehittämisen aikana.

Mistä sait idean Utopiaan?

Sivuston nimi tulee siitä, että Utopia tarkoittaa ihanneyhteiskuntaa. Toivon, että Suomen päihdepolitiikka lähtee parempaan suuntaan, jonka avulla saadaan enemmän apua ja resursseja päihteiden käyttäjille. Sain yhtenä iltana idean ja inspiraatiota Utopian tekemiseen katsoessani dokumenttia Portugalin huomattavasti paremmasta tilanteesta huumeiden dekriminalisoinnin jälkeen.

Et saa työstäsi taloudellista hyötyä. Miksi teit Utopian?

Tein Utopian koska uskon että jokaisella päihteiden käyttäjällä kuuluisi olla mahdollisuus löytää järkevää sensuroimatonta tietoa päihteistä suomenkielellä. En välitä rahasta, vaikka elänkin huonoissa olosuhteissa.

Yleisö tietää sinusta vain sen, että kirjoittelet Torilaudalle trippikoodilla ##Sinful. Mitä voit kertoa itsestäsi?

En halua kertoa itsestäni julkisesti.

Miten Utopia on otettu vastaan?

Yleisesti ottaen hyvin, tosin käyttäjiä on tässä vaiheessa todella vähän puuttuvan promootion ja sivuston keskeneräisyyden takia.

Utopia on tosiaan vielä kesken. Mitä teet sitten, kun se on valmis?

Jatkan sivuston ylläpitämistä ja kehittämistä. Utopia ei tule koskaan olemaan "valmiina", sillä jokaista sivuston osaa voi aina kehittää ja parantaa.

Utopian osoite: utopiaenjoycwvvp.onion


2 kommenttia:

  1. Nykyään kun nuo vanhat lyhyet onion linkit ei enää toimi, onko sivusto vielä toiminnassa ja mikä on osoite?

    VastaaPoista