perjantai 3. elokuuta 2018

Varo: Kannabiksen yliannostukseen VOI kuolla!

Okei, myönnetään, en voinut vastustaa kunnon clickbait-otsikkoa. Mutta vakavasti puhuen kaikkien aineiden yliannostukseen voi kuolla, jopa veden. Mikä siis on tappava annos kannabista?

Vanhan vitsin mukaan kannabikseen on kuollut vain yksi ihminen. Hän oli varastomies, jonka päälle tippui tonnin paali hamppua.

Kaikki eivät kuitenkaan asialla vitsaile. Yhdysvaltalainen Rehabs.com-sivusto väittää, että kannabis aiheuttaa maassa useita yliannostuskuolemia joka vuosi. Viimeisin "tieto" on vuodelta 2014, jolloin Rehabs.comin mukaan kuoli 18 ihmistä.


Väite on tietysti täyttä paskaa, sillä edes Yhdysvaltain huumepoliisin DEA:n tiedossa ei ole yhtään kannabiskuolemaa. Mikä tämä Rehabs.com sitten on? Se on firma, joka myy vieroituspalveluja. Mitä enemmän se pystyy ihmisiä pelottelemaan keksimillään tarinoilla, sitä paremmin se saa asiakkaita.

Oikeasti kannabiksen tappavaa annosta ei voi määritellä, koska kukinnon vahvuus vaihtelee. Niinpä alussa esittämäni kysymys täytyy muotoilla näin: Mikä on tappava annos THC:tä? Sillä siitähän pössyttelyssä on ensisijaisesti kyse.

Myrkyllisyyden mittayksikkö on LD50. Se kertoo, miten suuri annos tarvitaan, jotta puolet koe-eläimistä kuolevat. LD50 ilmaistaan milligrammoina ruumiinpainoon suhteutettuna.

THC:n LD50-arvoa on pyritty selvittämään koe-eläimillä joko antamalla niille ainetta suun kautta tai injektoimalla sitä. Ihmiset eivät kannabista piikitä muualla kuin wanhan kansan horinoissa, joten unohdetaan injektointi ja keskitytään THC:n syömiseen.

Kun selvitetään THC:n LD50-arvoa suun kautta nautittuna, on asiassa yksi ongelma. THC on rasvaliukoinen, eikä se siksi imeydy vatsasta kunnolla, ellei sitä ole ensin asianmukaisesti käsitelty.

Vuonna 1974 tehdyssä tutkimuksessa rotille annettiin suun kautta sekä kasviöljyyn että vesipohjaiseen emulsioon liuotettua THC:tä. Kasviöljyn kohdalla LD50-arvoksi osoittautui 800mg/kg ja vesipohjaisen emulsion kohdalla 1270mg/kg.

Vesipohjaisesta emulsiosta THC imeytyy huonommin elimistöön kuin kasviöljystä, ja siksi sitä tarvitaan enemmän.

Englanninkielisen Wikipedian LD50-aiheisen artikkelin mukaan THC:n LD50-arvo rotilla on 1270mg/kg. Kyseinen luku on edellä mainitusta tutkimuksesta poimittu vesipohjaiseen emulsioon liuotetun THC:n arvo.

Mielestäni tämä on outoa. Kun selvitetään rasvaliukoisen aineen LD50-arvoa, eikö aine pitäisi ensin käsitellä niin, että se ylipäätään imeytyy kunnolla? Tällöin kasviöljyyn liuotettu THC antaisi realistisemman LD50-arvon, joka on siis 800mg/kg.

THC:n LD50-arvon selvittämiseksi on tehty useita muitakin eläinkokeita. Vuonna 1973 tehdyssä tutkimuksessa koirille ja apinoille annettiin suun kautta THC:tä. Annokset olivat pienimmillään 3000mg/kg ja suurimmillaan peräti 9000mg/kg. Kaikki eläimet jäivät henkiin.

Ihmiskokeita ei luonnollisestikaan ole tehty. On kuitenkin arvioitu, että tappava annos THC:tä on ihmiselle 1570 grammaa.

Vertailun vuoksi tappava annos kofeiinia on 510 grammaa.

Tehdään lopuksi pieni ajatusleikki. Oletetaan, että edellä mainittu arvio THC:n tappavuudesta on oikea. Oletetaan myös, että minulla olisi kukkaa, jonka THC-pitoisuus olisi 10% (sellaista luulisi nykyään löytyvän jokaisesta tuppukylästäkin).

Kysymys: Kuinka paljon kukkaa tarvitsen, jotta käytössäni olisi tappava annos THC:tä?

Vastaus: 150700 grammaa.

Mutta tämä on vain teoriaa. Eläinkokeiden perusteella voi olla, että kukkaa tarvittaisiin paljon enemmän.

6 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Määrä olikin yllättäen pienempi kuin olin itse kuvitellut. Jos arvioisi että tappava määrä olisi tuplat tuosta, eli vajaa puoltoista kiloa, niin sen määrän syöminen saattaisi joltain nippa nappa onnistua. Polttamallahan tuosta tipahtaa jo huomattavasti ennemmin, joten kukkaa polttamalla itsensä tappamimen ei onnistu. Ja jos kukan TCH pitoisuus olisikin 20% niin 700g syöminen olis jo paremminkin mahdollisuuden rajoissa. Tiukkaa tosin tekisi sekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se tekisi todella tiukkaa. Mutta kukka olisi myös käsiteltävä niin, että THC todella imeytyy elimistöön. Jos syö puskat sellaisenaan, iso osa THC:stä vain kulkee elimistön läpi ja menee hukkaan.

   Poista
  2. Joo tottakai pitää käsitellä, ei tuota vahingossa voi tehdä. Mutta tuon määrän syöminen ei vaikuta itseasiassa edes kovalta haasteelta jos on yhtään harrastuspohjaa: https://www.is.fi/ruokala/uutiset/art-2000000816862.html.
   Eri asia sitten kuka vetää itsemurhatarkoituksessa kerralla 10000-20000 € edestä kukkaa :D

   Poista
  3. Se olisi tosiaan monellakin tapaa Darwin-Awardsin arvoinen itsariyritys. Mitä tulee syömiseen sinänsä, niin on toki huomattavasti helpompaa ja miellyttävämpää syödä parin kilon hamppariateria kuin sama määrä puskaa, mutta on ruualla treenaamisesta varmasti apua :D

   Poista