keskiviikko 12. syyskuuta 2018

EHYT ry ja huumevalistuksen tahaton komiikka

Onko tämä joku vitsi? Tämä oli päällimmäinen ajatukseni, kun luin Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tuoretta tiedotetta.

"Uusi verkkosivusto auttaa minimoimaan huumeidenkäytön riskit", sanotaan tiedotteen otsikossa. Tähän saakka kaikki hyvin. Riskien minimointi on tärkeää, joten jos uusi sivusto sitä tekee, niin hieno homma!

Mutta heti otsikon jälkeen menee oudoksi:

"Suomessa on avattu Mind Your Trip -verkkosivusto, joka tarjoaa huumeiden käyttäjille tietoa uusista psykoaktiivisista huumausaineista, huumetestausta ja vinkkejä siitä, kuinka minimoida käytön riskit."

Ensinnäkin: Miksi tiedotteessa puhutaan psykoaktiivisista huumausaineista? Kaikki huumausaineet ovat psykoaktiivisia, joten psykoaktiivisuuden korostaminen erikseen antaa vaikutelman, ettei kirjoittaja tiedä mistä puhuu.

Toisekseen: Miksi tiedotteessa väitetään, että sivusto tarjoaa huumetestausta?

Kirjoitin tammikuussa Suomen Kuvalehteen artikkelin A-klinikkasäätiön Muunto-hankkeesta, jonka tavoitteena on perustaa Suomeen ainetunnistusta tekevä palvelu. Tuolloin minulle selvisi, että varsinkin lainsäädäntöön liittyvien ongelmien kanssa täytyy painia vielä pitkään, ennen kuin palvelu olisi mahdollista toteuttaa.

Mutta nytkö tuollainen palvelu onkin yhtäkkiä ilmestynyt kuin tyhjästä suomalaisten käyttöön? Epäilen.

Tahattoman koominen kielenkäyttö jatkuu läpi tiedotteen. Esimerkiksi ainoa väliotsikko kuuluu näin: "Psykoaktiiviset huumeet erittäin yleisiä Euroopassa". Niin, ovathan ne yleisiä, tismalleen yhtä yleisiä kuin huumeet ylipäätään, koska kyse on samasta asiasta.

Eräs lause kuuluu näin:

"Esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tiedotti kesällä, että 30. heinäkuuta lähtien Suomessa aletaan valvoa psykoaktiivisia aineita eli muuntohuumeita koskevan asetuksen perusteella yhteensä 54 uutta muuntohuumetta."

Eli nyt väitetään, että psykoaktiiviset aineet ovat sama asia kuin muuntohuumeet. Oikeasti kaikki huumeet ovat psykoaktiivisia aineita, eivät vain muuntohuumeet.

Tiedotteen varsinainen pointti on uusi Mind Your Trip -sivusto, jonka tarkoitus on valistaa nuoria muuntohuumeista ja auttaa hallitsemaan omaa käyttöä. Sivuston takana on EU-projekti, jossa on mukana yhteensä 13 maata. Suomenkielisen toteutuksen takana on ilmeisesti EHYT ry.

Tiedotteesta paistoi vahva asiantuntemuksen puute, joten tutustuin sivustoon epäluuloisena.


Mind Your Trip -sivustolla on muun muassa kuva laboratoriosta ja teksti "Huumetestaus". Kuvaa klikkaamalla aukeaa sivu, jossa kerrotaan, ettei laboratoriotestaus ole käytössä Suomessa. Jaa. Tämä siis oli tiedotteen mainostama huumetestaus.

Minulle jäi tiedotteesta erityisen hyvin mieleen lupaus siitä, että sivusto tarjoaisi tietoa muuntohuumeista. Ehdin jo innostua, sillä kuvittelin, että tarjolla olisi ainekohtaista infoa uusista tulokkaista. Mutta väärässä olin.

Muuntohuumeilla tarkoitetaan aineita, joita ei ole laissa luokiteltu huumausaineiksi, mutta joilla silti on huumaava vaikutus. Luokittelua ei ole tehty useimmiten siksi, että aineet ovat uusia tai niiden käyttö päihteenä on havaittu vasta hiljattain.


Mind Your Trip -sivusto jaottelee muuntohuumeet kuuteen ryhmään: empatogeenit, dissosiatiivit, kannabinoidit, psykedeelit, sedatiivit ja stimulantit. Tietoa sivusto tarjoaa vain vähän. Esimerkiksi empatogeeneistä kerrotaan kuuden lauseen verran, ja sen jälkeen ohjataan hakemaan lisätietoa Wikipediasta.

Sivusto luettelee esimerkkejä muuntohuumeista. Sen mukaan empatogeeneihin kuuluvia muuntohuumeita ovat muun muassa PMA ja PMMA. Minä en tätä ymmärrä. Sekä PMA että PMMA mainitaan YK:n psykotrooppisia aineita koskevassa yleissopimuksessa, joka julkaistiin vuonna 1971, joten mitään uusia aineita ne eivät ole.

(Korjaus: Pari tuntia tekstin julkaisun jälkeen minulle selvisi, että PMA ja PMMA on lisätty sopimukseen jälkikäteen. Tästä huolimatta aineet ovat kaikkea muuta kuin uusia. PMA on ollut katuhuume 1970-luvun alusta saakka ja PMMA:n synteesi esiteltiin vuonna 1991 ilmestyneessä kirjassa PIHKAL.)

Dissosiatiiveihin kuuluvia muuntohuumeita ovat sivuston mukaan muun muassa PCP ja salvia. Tässä vaiheessa minun piti hieraista silmiä.

PCP eli enkelipöly syntetisoitiin niinkin varhain kuin vuonna 1926 ja sen käyttö katuhuumeena yleistyi 1960-luvulla. Salvia divinorum taas on kasvi, jolla on trippailtu ties miten pitkään. Millä ihmeen logiikalla PCP ja salvia ovat muuntohuumeita?

Psykedeelisistä muuntohuumeista sivusto sanoo, että ne vaikuttavat samoin kuin LSD ja huumesienet. Esimerkkeinä kyseisistä aineista sivusto mainitsee muun muassa psilosybiinin ja meskaliinin. Tämä loksautti suuni auki.

Totta kai psilosybiini vaikuttaa kuten huumesienet, sillä sehän on taikatattien vaikuttava aine! Meskaliini taas on peyote-kaktuksen vaikuttava aine. Peyoteja syötiin jo ennen Jeesusta, ja meskaliini eristettiin niistä jo 1800-luvun puolella. Miten helvetissä kukaan voi väittää psilosybiiniä ja meskaliinia muuntohuumeiksi?

Mind Your Trip -sivuston mukaan nähtävästi aine kuin aine on muuntohuume. Tai ainakin sivuston suomenkielisen version mukaan asia on näin. Englanninkielisessä versiossa ei mainita salviaa, meskaliinia ja psilosybiiniä.

EHYT ry:n tiedotteen mukaan sivusto tehtiin, "koska erityisesti nuoret käyttäjät eivät tiedä muuntohuumeiden vaikutuksista ja riskeistä". Sivuston tekijät eivät näytä tietävän edes sitä, mitä muuntohuumeet ovat.

Kun huumevalistusta (anteeksi vanhanaikainen sanavalintani, nykyään kai pitäisi puhua ehkäisevästä päihdetyöstä) tehdään, täytyy se tehdä kunnolla. Nuoret kyllä huomaavat, jos valistaja on ihan pihalla.

Mind Your Trip -sivustolla on käytön tarkkailuun ja vähentämiseen liittyviä palveluita, jotka voivat hyvinkin olla hyödyllisiä nuorille. Palveluiden hyödyntäminen jää kuitenkin puolitiehen, mikäli sivuston uskottavuus on muuten pakkasen puolella.

Ainakin Mediuutiset on tehnyt tiedotteen pohjalta jutun. Syyskuun 6. päivä julkaistun jutun ingressissä kerrotaan, että "Juuri avattu Mind your trip -sivusto tarjoaa tietoa psykoaktiivisista huumausaineista". No enpä menisi sanomaan. Lisäksi psykoaktiiviset huumausaineet on terminä niin naurettava, että uskottavuus menee jo siinä.

Naurettava on myös jutun loppuun syyskuun 11. päivä tehty päivitys:

"Jutussa kerrottiin aiemmin, että palvelu tarjoaa huumetestausta. Tätä kohtaa tarkennettu, sillä kyse on verkkotestistä, jolla voi selvittää huumeidenkäytön riskialttiutta, ei ainetestauksesta."

Höpö höpö. Kyse on nimenomaan ainetestauksesta, kuten allaoleva kuvakaappaus osoittaa. EHYT ry:n yritys selitellä tiedote parhain päin on yhtä surkea kuin itse tiedotekin.



13 kommenttia:

  1. Muuntohuume termi on keksitty käytettäväksi tutkimuskemikaali ja psykoaktiivinen aine sanojen sijaan koska "muuntohuume" sisältää oletuksen kekseliäistä huumekauppiaista jotka ovat kehittäneet muuntohuumeet huumaisainelakien kiertämiseksi.

    Huume on ilmeinen käännös ruotsinkielisestä narkotika sanasta millä alunperin pyrittiin kuvaamaan kaikkia laittoma psykoaktiivisia aineita esim. YK: n huumausainesopimuksissa.

    Sana laiton huumausaine taas olisi vain oikeudellinen termi ja tarkoittaisi vain laittomiksi määriteltyjä psykoaktiivisia aineita -- joten tämäkään termi ei palvelisi nykyisenkaltaista valistusprojektia.

    Kansalaiset on vuosikymmenten aikana totutettu huume sanan käyttöön joten sanasta ei voida luopua aiheuttamatta jopa mielenterveydelle vaarallista kognitiivista dissonanssia tai jopa eksistentiaalista kriisiä monille ihmisille. Sanalle muuntohuume on käymässä samoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uusi psykoaktiivinen aine (new psychoactive substance eli NPS) on mun mielestä ihan perusteltu termi, ja sitä EHYT on pyrkinytkin käyttämään, mutta tiedotteen tekijä ei ole yhtään tajunnut mistä siinä on kyse. Suuri yleisö ei tule sisäistämään sitä vielä pitkään aikaan, koska se tuskin on ehtinyt sisäistää vielä tutkimuskemikaaliakaan tai muuntohuumetta.

      Poista
  2. Abstrakti hyppy kommenttipalstalta blogiin

    Sori, oon lukenu jotain Castanedan kaverin kirjaa ja halusin välttämättä käyttää tota sanaa abstrakti.

    Ostin Hakaniemestä gramman marihuanaa ja nyt tuossa tokaa jointtia polttaessa mietin, että pitäisin siitä, että joku blogaaja mainitsisi kirjoituksessaan minun HS:n kommenttipalstalla käyttämäni nimimerkin.

    En blogaa, en osaa, valitettavasti. Kykenen reagoimaan uutisiin kommenttipalstalla, mutta blogaajaa en ole itsestäni saanut kehitettyä.

    En siis kykene toteuttamaan tätä itse:

    Ehdotan, että vastaisit blogissasi uutisten kyljessä oleviin huumausaineisiin liittyviin kommentteihin.

    Seppo43 @ HS.fi
    >>Heroiini ei ole sen vaarallisempaa kuin vegaanius

    Sankari-blogaajan vastaus
    >>Ei pidä paikkansa!

    Jos jatkat riittävän pitkään, jossain vaiheessa ihmisiä alkaa kiinnostamaan.


    Terveisin,

    Rohkea hasiskauppias

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En välttämättä ymmärtänyt pointtiasi, mutta jos tarkoitat, että minun bloggaajana pitäisi käydä herättämässä huomiota lehtien kommenttipalstoilla, niin kiitos vinkistä, mutta jätän väliin.

      Poista
  3. Muuntohuume = Jonkin huumeen muunnos, yleensä tehty kiertämään huumelakia tai muuttamaan jonkun huumeen vaikutuksia vähemmän haitallisiksi, tällaisesta esimerkkinä on MXE, joka tehtiin vähentämään Ketamiinin negatiivisia vaikutuksia (olikohan nyt haimalle??? vai mille?)

    Kuitenkin kasvi kuten Salvia Divinorum ei voi kauempana olla muuntohuumeesta. Ensinnäkin kysessä on alkuperäinen kauan käytetty kasvi ja toiseksikin sitähän ei ole mitenkään muutettu, eikä ole edes tyypillinen eroteltu vaikuttava ainesosa vaan kasvi itsessään.

    Niin ja mielestäni kaikki huumeet eivät ole psykoaktiivisia. Itse ainakin näen, että psykoaktiivisia ovat lähinnä psykedeelit ja muut hallusinaatioita aiheuttavat. Vaikkakin kyllä kaikki vaikuttavat kahvistakin lähtien jotenkin psyykkeeseen. Ehkä sivusto kuitenkin sekoittaa psykedeelit, psykoaktiiviset ja muut keskenään...

    Jos haluaa hyvää informaatiota muuntohuumeista ja miksipäs ei perinteisistäkin, niin suosittelen kaikille erowidia, josta löytyy hyvin haittoja ehkäisevää tietoa, kuten esim. suositellut turvalliset annokset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Psykoaktiivinen aine tarkoittaa sellaista ainetta, joka vaikuttaa keskushermostoon, eli kyllä kaikki huumeet ovat psykoaktiivisia. Erowidiin on tosiaan koottu infoa huumeista todella laajalla skaalalla, ja minäkin olen siihen oman panokseni antanut.

      Poista
  4. Kun tuolle sivustolle kerran päädyin, niin päätin samalla kokeilla siellä olevaa "Itsetestaus: millainen käyttäjä olet?"-nettitestiä. Hirveän pitkälle en päässyt, kun tuli vastaan "oletko jo lopettanut vaimosi hakkaamisen?" -tason kysymys vastaan:
    "5: Oletko pystynyt viimeksi kuluneen vuoden aikana vastustamaan halua käyttää huumeita?"
    Kun vastausvaihtoehdot ovat väliltä "En koskaan" ja "Joka päivä", olo on kieltämättä kuin milläkin rapanarkilla - mitä ikinä vastaankin. Hieman samanlainen on seuraava kysymys: "6: Oletko pystynyt viimeksi kuluneen vuoden aikana lopettamaan huumeen käytön kerran aloitettuasi?" Vastausvaihtoehdot ovat jälleen samat.

    Summa summarum: sivuston surkeus jatkuu myös muissa osioissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos infosta, en itsetestausta ehtinytkään kokeilla. Surulliselta vaikuttaa.

      Poista
  5. Terve

    Mindyourtrip.eu sivusto on kahdentoista euroopan maan yhteinen hanke. http://www.clickforsupport.eu/

    Sivusto avattiin alkukesällä ja siinä on tottakai ollut monenlaisia alkuhankaluuksia. Tässä muutama omiin silmiini sattunut:

    Sivuston natiiviversio tehtiin englanninkieliseksi Hollannissa ja tuo sivusto käännettiin ja lokalisoitiin erikseen kahteentoista eri maahan.
    Sivuston kohderyhmänä on NPS:n (new psycoactive substances) käyttäjät ja tuosta termistä sivustolle pujahti suomennoksessa joihinkin kohtiin mukaan yksittäisenä sana psykoaktiivinen, joka on ollut hankala asia ja mielestäni jo korjattu.

    Huumetestauksesta sivustolla oli alkuvaiheessa pelkkä suomennos ei asian lokalisointi.
    Tämäkin asia on jo korjattu.

    Itsetestausasia ei tekstiensä puolesta ole virhe. Kyseessä on hankkeen kohderyhmälle muokattu DUDIT testi. DUDIT on kansainvälisesti arvostettu ja laajasti käytetty väline.
    http://www.emcdda.europa.eu/best-practice/eib/dudit
    Toki testistä ja/tai sen asettelusta ei tarvitse pitää.


    Aineluokittelussa voidaan olla montaa mieltä. Tällä sivustolla käytetty luokittelu on vain yksi tapa. Eri maissa luokitellaan asioita eri tavoin.

    Salviaa tai mitään muutakaan jo pitkään tiedossa olevaa ainetta ei ole pyritty väittämään NPS:ksi, vaan ne on nostettu esimerkeiksi aineryhmän aineista. Asia on ilmoitettu sivustolla huonosti, kun lukijalle syntyy sivustoa lukemalla ajatus, että esimerkit ovat uusia muuntohuumeita. Korjaamme tätäkin asiaa.


    Vähemmälle huomiolle sivustolla on jäänyt verkkointerventioväline, joka on aivan uusi.
    https://fi.mindyourtrip.eu/fi/interventio/verkkointerventio/

    Ja toki otamme mielellämme jatkossakin vastaan palautetta sivuston koetuista ongelmista.

    Ilmo Jokinen
    Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos selvennyksistä, Ilmo!

      En tosiaan pidä testin kysymyksenasettelusta, koska se on huono ja vääristelevä, ja vieläpä väärin käännetty! DUDIT:n sivulla kysymys on oikeassa (ja kaikin puolin järkevässä) muodossaan seuraava:
      "Over the past year, have you felt that your longing for drugs was so strong that you could not resist it?"

      Virallisessa suomennoksessa, joka on antamallasi DUDIT:n sivulla ladattavissa, kysymys on käännetty oikein:
      "Oletko viimeisen vuoden aikana tuntenut niin suurta kaipuuta huumeisiin, että et ole pystynyt vastustamaan sitä?"
      Tähän kysymykseen voi vastata annetulla skaalalla (en koskaan...joka päivä), toisin kuin nykyiseen "Oletko pystynyt viimeksi kuluneen vuoden aikana vastustamaan halua käyttää huumeita?", jossa oletetaan vastaajalla olevan joka tapauksessa kyltymätön halu laittomiin päihteisiin.

      Testin kysymys on toisin sanoen ei vain huono ja johdatteleva, vaan myös väärin käännetty. Joku voisi kutsua tätä tekemäänne "kohderyhmälle muokkausta" virheeksikin.

      Poista
    2. Terve, Ilmo!

      Mukavaa, että tekstini tavoitti EHYT ry:n. Pahoittelut siitä, että en ole ennättänyt vastata aiemmin.

      "Mindyourtrip.eu sivusto on kahdentoista euroopan maan yhteinen hanke."

      Ei ole, vaan kolmentoista ;)

      "Sivuston kohderyhmänä on NPS:n (new psycoactive substances) käyttäjät ja tuosta termistä sivustolle pujahti suomennoksessa joihinkin kohtiin mukaan yksittäisenä sana psykoaktiivinen, joka on ollut hankala asia ja mielestäni jo korjattu."

      Sana psykoaktiivinen ei ole ongelma, sillä esimerkiksi termi 'psykoaktiivinen aine' on erittäin looginen ja laajalti käytössä oleva. Sen sijaan psykoaktiivisista huumeista puhuminen on täyttä dadaa, koska kaikki huumausaineet ovat jo lähtökohtaisesti psykoaktiivisia. Sama kuin jos puhuttaisiin huumaavasti vaikuttavista huumeista.

      "Aineluokittelussa voidaan olla montaa mieltä. Tällä sivustolla käytetty luokittelu on vain yksi tapa. Eri maissa luokitellaan asioita eri tavoin."

      Aineluokittelu sinänsä on mielestäni mainio. Siinäkin on kuitenkin virhe. Sen sanotaan perustuvan brittiläisen järjestön kehittämään The Drug Wheeliin, jossa on seitsemän luokkaa. Mind Your Trip -sivustolla on vain kuusi luokkaa. Yksi luokista on kokonaan jätetty pois.

      "Salviaa tai mitään muutakaan jo pitkään tiedossa olevaa ainetta ei ole pyritty väittämään NPS:ksi, vaan ne on nostettu esimerkeiksi aineryhmän aineista. Asia on ilmoitettu sivustolla huonosti, kun lukijalle syntyy sivustoa lukemalla ajatus, että esimerkit ovat uusia muuntohuumeita. Korjaamme tätäkin asiaa."

      Salvia ja monet muut jo kauan tiedossa olleet aineet annetaan sivustolla ihan selkeästi NPS-esimerkkeinä. Sivusto on todella sekava, mutta on sanottava, että kansainvälinen NPS-määrittely on myös mielestäni kritisoimisen arvoinen. Joka tapauksessa sivustosta syntyy väistämättä mielikuva, että EHYT ry on saanut rahoituksen Mind Your Trip -projektiin, ja rahat saadakseen se on tuutannut ulos hyvin keskeneräisen ja vähälle harkinnalle jääneen tekeleen.

      -Aarno

      Poista
  6. Lasse Niemi:

    Meidän versiomme DUDIT:sta on tosiaan hankkeelle tehdystä modifioidusta englanninnoksesta, ei suoraan tuosta, johon viittaat ja johon itsekin viittasin:)

    Hankkeen Englanninnos löytyy täältä
    https://de.mindyourtrip.eu/en/dudit/

    Siinä tuo keskusteltu kysymys on muodossa:
    5: In the past year, were you ever unable to resist the urge to use drugs?

    Ja keskustelemme kyllä näistä kysymysten muodoista marraskuussa, kun tätä yhdessä arvioimme. Olen samaa mieltä, että näillä kysymyksillä on hieman eri sävy.


    Aarolle:

    1. Jep, sivusto on kolmentoista maan yhteinen:) unohdan aina Kyproksen.

    2. Aivan samoin ajattelen tuosta psykoaktiivisesta termistä ja juuri tuota kuvaamaasi tarkoitin vastauksessani.

    3. Selvitän miksi yksi The Drug Wheeliin luokista jätettiin pois.

    4. Nuo salviaesimerkit tarkoitettiin toimimaan esimerkkeinä ylipäätään, ei uusina aineina, toki tuon verran ymmärrämme:) Asia pitää tottakai korjata.

    5. Sivusto on rakennettu Hollannissa ja me olemme lokalisoineet tuota sivustoa. Kehittämistyössä on tullut erilaisia hankaluuksia, ei ole ollut helppoa toteuttaa sivustoa yhtäaikaisesti kolmeentoista eri maahan.

    6. Otamme oikein mielellämme vastaan lisää korjaus/tarkennusehdotuksia sivustosta. Sivusto ei tietenkään ole vielä valmis.

    ilmo





    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä jos kehitätte palvelua vielä. Mun mielestä tuollaiset kannattaisi hioa mahdollisimman valmiiksi ennen julkaisua. Mun osaltani teidän sivuston kommentointi taisi olla tässä. Joskus puutun blogissani tän tyyppisiin asioihin, edellinen vastaava oli YAD:n aineinfo Juha Vuorisen kynäilemänä. Konsulttiapua multa voi toki aina pyytää, sitten vaan neuvotellaan hinnasta :)

      Poista