perjantai 4. tammikuuta 2019

Tor-verkon huumemaailman topit ja flopit vuonna 2018

Tor-verkon suomalaisessa huumemaailmassa sattui ja tapahtui vuonna 2018. On aika luoda katsaus menneeseen ja palkita merkittävimmät suorittajat ja suoritukset.

VUODEN 2018 JULKKIS

Kenellä on hurmoshenkinen seuraajajoukko ja messiaaninen sädekehä? Hän on tietysti Sipulikanavan YP!

Loka-marraskuun vaihteessa 2017 viranomaiset sulkivat Sipulikanavan ja pidättivät sen ylläpitäjän, joka oli tuohon aikaan Tor-verkon suomalaisen huumemaailman näkyvin hahmo. Tarkennettakoon, ettei YP suinkaan itse pyörittänyt huumekauppaa, mutta hänen "diktatuurisesti natsimoderoima" sivustonsa mahdollisti sen muille. YP ei myöskään hyötynyt toiminnasta taloudellisesti.

Tor-verkon kuvalaudoilla alkoi heti YP:n julistaminen vapahtajaksi ja hillitön arvailu hänen henkilöllisyydestään. Joulun alla YP pääsi tutkintavankeudesta ja otti minuun yhteyttä, koska halusi tulla julkisuuteen omana itsenään. Niinpä sovimme tapaamisen haastattelun merkeissä.

Tammikuussa 2018 julkaisin Sipulikanavan YP:n eli Kim Holvialan haastattelun. Kimin henkilöllisyys ja tarina selvästi kiinnostivat ihmisiä, sillä haastattelusta tuli ylivoimaisesti suosituin postaukseni. Tällä hetkellä sitä on luettu jo 31 000 kertaa.

Sen jälkeen Kim on ollut otsikoissa lukuisia kertoja. Enimmäkseen hänestä on tosin uutisoitu anonyyminä "eteläsuomalaisena keski-ikäisenä miehenä", kun Tulli on tiedottanut Sipulikanavaan liittyvän tutkinnan etenemisestä, mutta hänestä on julkaistu myös nimellä ja naamalla varustettuja haastatteluja.

Kim on edelleen vapaana ja odottaa oikeudenkäyntiä. Hän on myös piraattien eduskuntavaaliehdokkaana Uudellamaalla. Asetelma on mielenkiintoinen, sillä ainakin teoriassa on mahdollista, että Kim pääsisi ensin eduskuntaan ja saisi sen jälkeen linnatuomion.

Piraateilla ei ole vielä yhtään kansanedustajaa, joten rehellisyyden nimissä on sanottava, ettei Kimin läpimeno ole kovin todennäköistä. Se kuitenkin nostaisi huumekeskustelun ihan uudella tavalla esille valtakunnallisesti, joten Punaisen Kolmion lukijoista monet varmasti toivovat Kimin läpimenoa.

Vaalien lähestyessä tämäkin teksti toimii mainoksena Kimille, halusin sitä tai en. Pitänee lähettää lasku.

Sipulikanavan YP:n pidätyskuva.

VUODEN 2018 HUONO ROOLIMALLI NUORISOLLE

Tämä palkinto menee ehdottomasti Silkkitien ylläpitäjälle Kapteenille.

Joulukuussa 2017 kerroin Silkkitielle pesiytyneistä huijarimyyjistä, jotka kalastelivat asiakkaiden tunnuksia tyhjentääkseen näiden bitcoin-lompakon, kiristääkseen ostotiedoilla ja kaapatakseen tilin. Tuossa vaiheessa kusetus oli jatkunut jo pari kuukautta. Vasta vuodenvaihteessa Kapteeni jäädytti huijarien tilit.

Vuonna 2018 Kapteeni oli vielä vähemmän hereillä. Keväällä Ksanori-nimellä tunnetun vendorin tili kaapattiin ja sitä alettiin käyttää asiakkaiden tunnusten kalasteluun. Ksanorin myyjäprofiiliin ilmestyi linkkejä, joita klikattuaan asiakkaan täytyi muka kirjautua Silkkitielle uudestaan. Oikeasti ne olivat niin sanottuja phishing-linkkejä, eli asiakas antoi tunnuksensa Ksanorille.

Myös GalaxyStore-nimisen vendorin tiliä alettiin käyttää huijaamiseen. Todennäköisesti sen otti haltuunsa sama henkilö, joka kaappasi Ksanorinkin tilin. Tämän puolesta puhuu se, että sekä Ksanori että GalaxyStore saivat usein samoina päivinä samoilta "asiakkailta" positiivisia palautteita.

Kapteeni jäädytti tilit vasta syksyllä. Siihen mennessä huijari oli ehtinyt hyväksikäyttää Ksanorin tiliä jo yli puoli vuotta täysin avoimesti.

Väistämättä tulee mieleen, että Kapteeni käy muutaman kerran vuodessa vilkaisemassa, vieläkö Silkkitie on pystyssä, ja puuttuu vain silloin epäkohtiin. Tosin kun joulukuussa 2018 Silkkitien rahansiirrot jumiutuivat, korjasi Kapteeni ongelman peräti muutamassa viikossa.

Luottamusta Silkkitiehen on pitkään nakertanut myös se, ettei Kapteeni vastaa viesteihin. Jotkut ovat saaneet suomenkieliseen viestiin englanninkielisen vastauksen, mikä on lisännyt hämmennystä.

Kapteeni on huono roolimalli nuorisolle, koska hän ei pidä huolta sivustostaan eikä sen käyttäjistä. Ei noin hoideta bisneksiä. Punainen Kolmio suosittelee Kapteenille iltalukemiseksi Käytöksen kultaista kirjaa ja Asiakaspalvelun aakkosia.

Silkkitien kusettajille rahansa menettänyt asiakas.

VUODEN 2018 MENETETTY MAHDOLLISUUS

Sipulikanavan sulkemisella ei ollut vaikutusta huumekauppaan, sillä jo samana päivänä Tor-verkkoon perustettiin korvaava sivusto nimeltä Torilauta.

Helmikuussa 2018 minuun otti yhteyttä Torilaudan ylläpitäjä, joka esiintyy nimimerkillä sysop. Hän kertoi kehittäneensä taustajoukkoineen täysin uudenlaisen palvelun, jonka oli tarkoitus kitkeä lautahuumekaupasta rottailu ja valeostot.

Palvelun nimi oli Rottaverkko. Perehdyin siihen etukäteen, ja se teki minuun vaikutuksen. Maaliskuussa julkaisin Rottaverkosta postauksen samana päivänä, jolloin sysop julkisti sen yleisölle. Postauksessa myös haastattelin sysopia.

Kuten odotettua, monet suhtautuivat palveluun nihkeästi. Kuten myöskin odotettua, kritisoijat eivät olleet selvittäneet, miten Rottaverkko toimii. Jos he olisivat selvittäneet, ei heillä olisi ollut juurikaan kritisoitavaa.

Kun kohderyhmänä ovat ihmiset, jotka lähtökohtaisesti suhtautuvat vainoharhaisesti kaikkeen mahdolliseen, on heitä vaikea saada uskomaan, että jokin huumekauppaan liittyvä uusi palvelu pitäisi heidän henkilöllisyytensä salassa.

Rottaverkon ainoa miinus oli, että se tarvitsi paljon käyttäjiä toimiakseen tehokkaasti. Käyttäjiä ei kerääntynyt riittävästi, joten sysop lakkautti palvelun syksyllä. Rottaverkon algoritmi oli paljon pidemmälle mietitty kuin moni uskoisikaan, ja sen vuoksi palvelu oli vuoden 2018 menetetty mahdollisuus.

Rottaverkon sulkemisesta iloitseva alamaailman vaikuttaja.

VUODEN 2018 VITSI

Elokuussa 2018 joku ilmoitti Torilaudalla juhlavasti, että "Meillä on ilo ja kunnia esitellä uusi suomalainen kauppapaikka, Esplanadi".

Silkkitielle on odotettu kilpailijaa niin kauan kuin muistan, joten olin aluksi innoissani uudesta tulokkaasta. Sitten perehdyin sivustoon, ja olin järkyttynyt.

Kirjoitin Esplanadista postauksen, jossa haastattelin sivuston ylläpitoa. Olin tekstissäni aivan liian diplomaattinen. Minun olisi pitänyt sanoa suoraan, että Esplanadi on Tor-verkon huumeskenen surkein viritelmä kautta aikain.

Esplanadissa mätti ihan kaikki. Ulkoasu oli karmea, käyttöliittymä järjenvastainen ja ylläpito pihalla. Paketti ei herättänyt minkäänlaista luottamusta.

Veikkaan, etteivät Esplanadin kehittäjät ole koskaan tilanneet huumeita netistä. Jos olisivat, olisivat he myös osanneet asettua asiakkaan saappaisiin ja panostaneet käyttäjäystävällisyyteen. Esplanadista kuitenkin huokui silkka käyttäjävihamielisyys.

Esplanadi kuoli pystyyn saman tien, mutta se antoi meille kaikille kunnon naurut. Siitä kiitos!

Tervetuloa ostoksille.

VUODEN 2018 MYSTEERI

Tuskin oli Esplanadin jäljiltä tomu laskeutunut, kun loppusyksystä Torilaudalla tiedotettiin, että Tor-verkkoon oli avattu uusi suomalainen kauppapaikka nimeltä Kauppa.

Kauppa oli Esplanadin täydellinen vastakohta. Se mukaili ulkoasultaan Silkkitietä eli sen käyttö oli äärimmäisen helppoa ja selkeää. Merkittävä ero Silkkitiehen oli se, että Kaupassa oli aktiivinen ylläpito, joka vastaili viesteihin ja pyrki jatkuvasti kehittämään sivustoa saamansa palautteen perusteella.

Kaupan kehittely oli muutenkin hoidettu mallikkaasti. Mukaan kehitystyöhön oli kutsuttu kourallinen Silkkitieltä tuttuja vendoreita ja joukko asiakkaita, ja he testailivat, miten sivusto käytännössä toimii.

Kun Kaupan olemassaolo julkistettiin Torilaudalla, oli reaktio mielenkiintoinen. Esplanadia pilkattiin ja sille naurettiin (ja ihan syystä), mutta Kauppaa vastaan suorastaan hyökättiin.

Toki Kauppaan suhtauduttiin Torilaudalla enimmäkseen positiivisesti ja kiinnostuneesti, mutta joku näki tosissaan vaivaa naputellessaan pitkiä vihaisia tekstejä, joissa yritti väkisin keksiä haukuttavaa kaikesta mahdollisesta.

Ihan kuin Kauppa olisi silkalla olemassaolollaan astunut jonkun varpaille.

Sitten tapahtui jotain outoa. Kaksi viikkoa Torilaudalla tapahtuneen julkistuksen jälkeen Kauppa katosi.

Kysyin asiasta muutamalta Kaupassa toimineelta vendorilta. He kertoivat, etteivät tiedä, mitä Kaupalle tapahtui. Yhtäkkiä sivusto vain katosi ilman mitään ennakkovaroitusta, eikä Kaupan ylläpidosta ole sen jälkeen kuulunut enää yhtään mitään.

Mystinen juttu, joka pistää mielikuvituksen laukkaamaan. Myöskin ikävä juttu, sillä Kauppa olisi ollut varteenotettava kilpailija Silkkitielle.

Harmi, etten ehtinyt ottaa kuvakaappausta Kaupasta muistoksi.

Siinä olivat Punaisen Kolmion palkinnot. Entä mitä muuta Tor-verkon suomalaisessa huumemaailmassa tapahtui vuonna 2018? Ainakin kaksi trendiä oli selvästi havaittavissa.

Suomalaisista vendoreista yhä useampi aloitti bisnekset Dream Marketissa, joka on tämän hetken kenties paras englanninkielinen kauppasivusto. Bisnekset ovat siellä, missä asiakkaat ovat, joten ilmeisesti suomalaiset ovat entistä kiinnostuneempia ostamaan huumeensa muualta kuin Silkkitieltä.

Toinen selkeä trendi oli se, että lautahuumekauppa kasvoi räjähdysmäisesti. Tämä on helppo päätellä, jos vertailee Sipulikanavan ja Torilaudan viestien määrää.

Sipulikanavan elinkaari oli lähes neljä vuotta, ja sivustolle kirjoitettiin vajaat kaksi miljoonaa viestiä. Torilauta on ollut olemassa vasta vähän yli vuoden, ja viestejä sinne on kirjoitettu jo yhtä paljon. Lisäksi Torilauta painottuu Sipulikanavaa enemmän huumekauppaan muun keskustelun jäädessä vähemmälle, joten suurempi osuus viesteistä koskee kaupantekoa.

Jännityksellä odotan, mitä vuosi 2019 tuo tullessaan. Ainakin se käynnistyy kiinnostavasti, sillä tammikuun 8. päivä alkaa Vantaan käräjäoikeudessa Sipulikanava-oikeudenkäynti. Todennäköisesti Kimiä odottaa pitkä kakku, mutta millä perusteella, se onkin hyvä kysymys.

Hyvää alkanutta vuotta!


2 kommenttia:

  1. Tee juttu venäjän verkkohuumekaupasta. Siel on erinomainen kätkö systeemi ja mikä parasta, kanavan ylläpito on helvetin jees ne testailee myyjien huumeita ja julkaisee tuotteiden puhtausprosentteja. Vois kuvitella et kyseessä on vaan markkinointia tietyille lafkoille mutta ei - koska joskus jotkut saa huippupisteitä kun toisella kerralla laatu todetaan paskaks. Venäjältä kyllä voi saada erinomaista kamaa, mutta et todennäköisesti tiedä sitä etukäteen koska laatu vaihtelee tosi paljon, samalta tyypiltä jolta just sait priimaa voit viikko myöhemmin saada kahvia.


    Amfetamiinin laatu vaihtelee metasta 90% kahviin ja sit tosi puhdasta mut nyt venäjällä on amfetamiinikriisi koska joku tärkeä tuote valmistusprosessissa on bannattu tai jotain.
    Yks kaverini osti pari grammaa piriä venäjän torilta ja totes sen olevan paskaa - dispute - ylläpito pyysi kaveriani testaama huumeen kemiallisella prosessissa, anto tarkat ohjeet ja kun selvis et kama on paskaa nii anto yli 200000rub eli yli 2000€ arvoiset sakot myyjälle. Tämä jos mikä edistää rottailun vähenemistä.

    Näillä tiedoilla voit jatkaa ite.

    VastaaPoista
  2. muuten poista nää viestit kun oot lukenu ne, kiitos! terv venäjätyyppi.

    VastaaPoista