keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Haluatko laillistaa kannabiksen? Pelaa lautapeliä!

Kyllä vain, niinkin voi tehdä. Helpompaa ja hauskempaa tapaa vaikuttaa kannabiksen laillistamiseen tuskin löytyy.

(Heti alkuun haluan huomauttaa, että en tällä kirjoituksella ota minkäänlaista kantaa kannabiksen laillistamiseen. Kerron vain mielipiteeni pelistä.)

Smoke City on suomalainen lautapelihanke, joka tähtää kansainvälisille markkinoille. Pelissä on tarkoituksena hiisata pieni Smoke Cityn kaupunki tyhjäksi ennen muita pelaajia.


Pilven perässä juoksee 24-pelaajaa. Erilaisia lajikkeita on tarjolla about viisikymmentä, aina mystisestä OG Kushista legendaariseen Acapulco Goldiin. Jokaisella lajikkeella on omat pelin etenemiseen vaikuttavat ominaisuutensa. Huonolla tuurilla voi joutua huijatuksi oreganolla.


Poliisin aggressio pajapäitä kohtaan on alati läsnäoleva uhka, mutta sitäkin pahemman uhkan luo oman pääkopan kestävyys. Kun vainot iskevät oikein kunnolla, silloin ei foliohatustakaan ole enää apua.


Jotta kukinnoista saisi maksimihyödyn, täytyy hankkia kunnon poltteluvälineet. Myös vastapelaajien säätöjen sotkeminen ja muu rottailu on olennainen osa peliä.

Smoke City on monipuolinen peli, joka nivoutuu jokaista yksityiskohtaa myöten saumattomasti kannabiskulttuuriin. Huumoria on paljon, ja se kumpuaa samasta aihepiiristä.

Pelin Indiegogo-joukkorahoituskampanja starttaa tänään 420-päivänä ja päättyy toukokuun 20. päivä. Sen jälkeen alkaa pelien valmistaminen, ja syksyllä ne lähetetään tilaajille.

Entä miten Smoke City liittyy kannabiksen laillistamiseen? Siten, että 10–20 prosenttia voitosta jaetaan lahjoituksina laillistamista ajaville yhdistyksille. Mitä enemmän peliä ostetaan, sitä suurempi prosentti voitosta voidaan lahjoittaa.

Koska Smoke Cityn kohderyhmänä ovat pajauttelijat maailman joka kolkassa, jaetaan lahjoitukset eri maihin sen mukaan, miten paljon niistä on peliä tilattu.


Olin helmikuussa testipelaamassa Smoke Cityä. Käytännössä kaikki näytti tuolloin jo olevan valmiina: pelilauta, korttipakat, ohjekirja, pelinappulat jne. Silti peliä hiottiin vielä lukuisien testipelaajien avulla lopullista versiota varten.


Mielestäni koko paketin visuaalinen ilme ja materiaalit ovat niin laadukkaita, että ne eivät ainakaan tule estämään maailmanvalloitusta. Pelin lukuisat mahdollisuudet ja huumori pitävät mielenkiintoa yllä, vaikka pelisessio venähtäisi pidemmänpuoleiseksi.

Sääntöjensä puolesta Smoke City ei ole mikään Kimble, vaan vaatii kunnon perehtymistä. Vaihtoehtojen kirjo pelilaudalla ja monet erilaiset korttipakat edellyttävät aluksi ohjekirjan jatkuvaa selaamista, mutta kun peli alkaa rullata, sääntöjen opettelu palkitaan mukaansatempaavalla ja päräyttävällä pelikokemuksella.

Yhteistyökumppaneikseen Smoke City on saanut alan harrastajien kumartamat nettikaupat Dutch Passion Seed Company ja Karma Genetics, mikä kertoo paljon projektin vakuuttavuudesta. Samaa voi sanoa siitä, että pelin tuottaa Panda Game Manufacturing.

Mikäli kannabis tulisi mielestäsi laillistaa etkä ole rutiköyhä hippi, ei ole olemassa yhtään hyvää syytä, miksi et tukisi peliä taloudellisesti.

Ja vaikka et haluaisikaan kannabiksen olevan laillista, mutta pidät hyvistä lautapeleistä, kannattaa Smoke City pitää mielessä.

Lisäinfoa pelistä on Indiegogo-sivulla. Smoke City löytyy myös Facebookista, Instagramista ja Twitteristä.

5 kommenttia:

 1. Ai tää on hyvää lobbausta laillistamisen puolesta? Esitetään asiaankuuluvina ilmiöinä toisten ihmisten huijaamista ja psykoosia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti nuo ilmiöt joskus saattavat kuulua tämän kasvin ympärillä pyörivään maailmaan. Mustaa huumoria!

   Poista
  2. Pelistä on jo tekeillä kukkahattutätiversio, josta on karsittu pois kaikki huumori ja jonka tarkoituksena on antaa pajauttelijoista kuva yhteiskuntakelpoisina veronmaksajina. Pelistä odotetaan suurta hittiä.

   Poista
  3. "Weed doesn't make you paranoid - weed being fucking illegal makes you paranoid"

   Poista
 2. joo, sen kukkahattutätiversion nimi on Monopoli. sopii myös muille kapitalisteille.

  VastaaPoista