tiistai 22. elokuuta 2017

Posti, tuo vasikka ja kuriiri

Oulun poliisi lähetti elokuun 10. päivä monelle Tor-verkosta huumeita tilanneelle kirjeen, jossa kertoi napanneensa kyseiselle henkilölle matkalla olleen huumelähetyksen. Sipulikanavalla tällaisen kirjeen ilmoitti saaneensa kymmenkunta ihmistä.


Huumelähetysten päätyminen poliisille ei sinänsä ole poikkeuksellista, sillä poliisi käy silloin tällöin poliisikoiran kanssa nuuhkimassa posteja. Poikkeuksellista sen sijaan on se, että tällä kertaa postin työntekijä oli toimittanut lähetyksen poliisille.

Herää kysymys: Miten postin työntekijä on voinut tietää, että lähetys sisältää huumeita?

Teoriassa lähetys voi mennä postissa rikki, jolloin sisältö paljastuu, tai sitten lähettäjä voi pakata aineet niin huonosti, että lähetys herättää postissa huomiota. Tällaisesta äärimmäisen epäonnisesta sattumuksesta ei kuitenkaan voinut nyt olla kyse, koska poliisi lähetti samanlaisen kirjeen niin monelle.

Parhaan selityksen Sipulikanavalla tarjosi henkilö, joka sanoi olevansa postissa töissä.


Herää toinen kysymys: Mistä nuo pari sataa nimeä ja osoitetta ovat peräisin?

Tulli on viime ja tänä vuonna onnistunut saamaan kiinni useita Silkkitien kauppiaita. Omiin silmiini on osunut kaksi tapausta, jolloin Tulli on tiedottanut, että se on saanut haltuunsa asiakastietoja.

Ensimmäinen tapaus on vuoden 2016 lopussa pidätetty Ekstaasikaupan ja Hamppukaupan pyörittäjä. Toinen tapaus on vuoden 2017 alussa bustattu Muscleshop, joka myi doping-aineita. Molemmissa tapauksissa viranomaiset ottivat ainakin osaan asiakkaista heti yhteyttä.

On mahdollista, että viranomaiset ovat päättäneet nyt viiveellä aloittaa esimerkiksi Ekstaasikaupan asiakkaiden vainoamisen. On myös mahdollista, ja mielestäni todennäköisempää, että viranomaiset ovat jälleen saaneet kiinni kauppiaan, jonka asiakastiedot ovat olleet levällään.

Sekin vaihtoehto on olemassa, että asiakastiedot ovat Hansa Market -kauppasivustolta, joka heinäkuussa 2017 suljettiin monikansallisen poliisioperaation seurauksena. Tuolloin poliisi piti sivustoa hallinnassaan noin kuukauden ennen sen sulkemista, antoi kaupan käydä ja keräsi tietoa sekä asiakkaista että myyjistä.

Viranomaiset ottivat Hansa Marketin hallintaansa kesäkuun 20. päivä. Sivustolla toiminut suomalainen myyjäporukka VendorBueno pidätettiin muutama viikko myöhemmin. Tässä yksi kandidaatti.

Operaatio Hansa Market oli asiakastietojen kalastelun suhteen (ja muutenkin) viranomaisille huikea menestys. Silti asiakastietojen päätyminen viranomaisille on edelleen harvinaista. Suurimman riskin aiheuttavat myyjät, jotka ylläpitävät asiakasrekisteriä. Pahinta on, jos myyjä ei edes tajua, että rekisteri vaarantaa asiakkaiden turvallisuuden.

Mistä pääsemmekin Silkkitiellä vasta aloittaneeseen myyjään nimeltä H1roll1ng.


H1roll1ng paljastaa profiilissaan, että nimimerkin takana on kaksi kaverusta, joilla on katukauppataustaa. He kertovat toiminnastaan muun muassa näin:

Näin alkuun ei velaksi anneta,sitten kun tulee vakioasiakkaita he ovat niitä kenelle pikavippi/piuha voidaan hyväksyä.Jos alkaa huijaamaan niin sitten tulee satamaan paskaa sun päälle nii isolla lapiolla että ei jää edes kaljua pirirotan päälakea näkyviin. Eli ei rotille eikä kusettajille suositella asiointia koska täältäpäin laitetaan niinsanotusti "haisemaan" siinä kohtaa kun rotta/kusettaja jää kiinni.

Eli velaksi ei anneta kuin vakioasiakkaille. Entä kuinka H1roll1ng voi tietää, kuka tilaajista on vakioasiakas ja kuka ei? En minä ainakaan keksi muuta keinoa kuin sen, että he kirjaavat ylös asiakkaiden henkilötiedot ja ostokset.

Ja miksi velaksi ylipäätään pitäisi antaa? Ei kukaan Silkkitiellä tai muilla kauppasivustoilla odota tai edes toivo saavansa velaksi. Velaksi myyminen ei ole koskaan kuulunut nettikauppaan.

Sitten vielä tuo väkivallalla uhkailu. Ei helvetti.

Huumekauppa tulee aina olemaan osa yhteiskuntaa. Jos se siirtyy kaduilta nettiin, on se minusta vain positiivista kehitystä, sillä nettikauppa on turvallisempi vaihtoehto niin asiakkaan, myyjän kuin sivullistenkin kannalta.

Nettihuumekaupassa on kolme erityisen hyvää puolta verrattuna katukauppaan: 1) myyjä ja asiakas pysyvät toisilleen tuntemattomina, 2) sivustojen maksujäjestelmä pitää huolen siitä, ettei asiakas voi velkaantua, ja 3) kaupankäyntiin ei liity väkivallan uhkaa.

H1roll1ng vetää nämä hyvät puolet vessanpöntöstä alas.

Mikäli H1roll1ng lukee tätä, annan herroille neuvon: Älkää myykö velaksi. Silloin teidän ei myöskään tarvitse pitää asiakasrekisteriä, eikä teidän tarvitse uhkailla mahdollisia kusettajia väkivallalla. Velaksi myymisestä ei ole nettikaupassa mitään hyötyä. Jos velkaa täytyy lähteä perimään, edellyttää se fyysistä kontaktia asiakkaan ja myyjän (tai myyjää edustavan henkilön) välillä, ja silloin myyjän anonymitetti on vaarassa. Mikäli tuotteet ovat kunnossa ja asiakaspalvelu pelaa, käy kauppa taatusti ilman pikavippejäkin.

Väkivallalla uhkailu on muutenkin lähtökohtaisesti huonoa markkinointia. Jos vaikkapa Prismat ja muut S-ryhmän kaupat alkaisivat mainoksissaan kehuskella, kuinka heillä vartijat vetävät näpistelijöitä turpaan, vaihtaisin leiriä ja hankkisin Plussakortin.

Lopuksi haluan vielä ottaa esille erään nettihuumekauppaan liittyvän eettisen näkökulman. Suomen postilaitoksen alennustila on järkyttävä. Postia ei jaeta enää tiistaisin, ja sekin, mikä jaetaan, tulee milloin sattuu. Sain eräänä päivänä FB-feediini tällaisen ilmoituksen:


Ongelman ydin on siis se, että jaettavan postin määrä vähenee. Mikä neuvoksi? Tilaamalla Tor-verkosta huumeita kotimaiselta vendorilta kannat kortesi kekoon ja tuet Suomen postilaitosta!

Jälkikirjoitus: Samana iltana, kun olin julkaissut tämän tekstin, kirjoitti H1roll1ng Sipulikanavalle näin:


Eli kyllä, nimet otetaan ylös. Ihan sama miten kryptattuina, ne kuitenkin otetaan ylös. Ja postittaja on näköjään "potkittu vittuun ja kovien saataanan varotuksien kanssa". Jälleen erinomainen ja luottamusta herättävä myyntipuhe. Onnea vaan herroille huume- ja velkabisnekseen.

9 kommenttia:

 1. On muuten kunnon apukoulutekstiä tuo poliisin kirjoittama lappu. :D

  VastaaPoista
 2. Eiköhän nyt ole myyjät kusettanut lähettämällä doupin sijaan kyseisiä lappuja. Eihän tota tekstiä voi edes luokitella suomen kieleksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se mahdollista, mut en pidä sitä kovin todennäköisenä. Se olisikin ensimmäinen kerta, kun joku myyjä näkisi noin paljon vaivaa tehdäkseen jotain, mistä ei ole hänelle mitään hyötyä.

   Poista
  2. Jos tässä nyt virallisiin asiakirjoihin vertailee, niin väärrennöshän tuo näyttäisi olevan. Kuumottelijat voivat hengittää hetken.

   Poista
  3. Sataprosenttisen varmahan tuosta poliisin kirjeestä ei voi olla, mutta yllättävän moni on kertonut tuollaisen saaneen. Mikä tuosta tekee mielestäsi väärennöksen?

   Poista
 3. Oliskos sulla Bitcoin-osoitetta johon vois lahjoittaa muutaman euron?

  Haluaisin tukea sun hyvää työtä kertoessasi faktoista ja muutenkin tykkään sun blogin sisällöstä ja huumorista. :)

  Jos sulta löytyy Bitcointili, niin vastaa tähän kommenttiin. Tuun parin päivän sisällä tsiigaamaan mikä on tilanne. Lahjoitustiliosoite vois olla myös tossa sivupalkissa. :)

  Keep up the good work. :)

  - Psykeanonyymi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No toki :) Oot oikeassa, ehkä lahjoituksia varten voisi tosiaan laittaa tietoja sivupalkkiin. Bitcoin-lompsani: 1369Nm235ELxL2JhyqgANLwdhBEEVFNYMh Kiitoksia palautteesta, Psykeanonyymi!

   Poista
 4. No johan on viritelmä. Netistä huumeita velaksi. Sitten tuo perimishomma,se vaatii muutakin kuin kännissä lähetellyt tekstiviestit etc. Sitte jo haluaa saada omansa pois,se myös maksaa. Nykyisin tuntuvat luulevan,että joku 100e riittää. Yleensäkin tämä some on osaltaan myös pilannut álaa´. Monet kusettaja joihin lankeavat varoittelusta huolimatta. Mielestäni kaikki huumausaineet pitäisi vaapauttaa. Suomessa tapettaisiin huomattavasti vähemmän ihmisiä,alko kun ei kaikille sovi,esim. minulle. Se on kyllä varmaa,että seassa on myös poliisin laittamia ilmoituksia. Tällä hetkellä olen varaton,mutta tulevaisuudessa heitän coinii sulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sori myöhäinen vastaus, olin mökkeilemässä. Olipa kiva lukea toi coini-juttu. Osoite on: 1369Nm235ELxL2JhyqgANLwdhBEEVFNYMh Kiitos jo etukäteen!

   Poista