keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Lepää rauhassa, Sipulikanava

Tänä aamuna yritin mennä Tor-verkon Sipulikanava-sivustolle, mutta sen tilalla oli tällainen ilmoitus:


Melkoinen pommi. Vielä eilen Sipulikanava toimi normaalisti. Aluksi pohdin, voisiko kyseessä olla ylläpidon vitsi, mutta ei se ollut. Juttelin puhelimessa erään keskusrikospoliisin rikoskomisarion kanssa, joka vahvisti asian.

Pian silmiini jo osuikin MTV3:n uutinen aiheesta.

Tietääkseni tämä on ensimmäinen kerta, kun viranomaiset Suomessa onnistuvat sulkemaan Tor-verkon sivuston. (Valistakaa minua jos olen väärässä.)

Mielenkiinnolla odotan tietoa siitä, miten viranomaiset sen tekivät. Todennäköisesti kyse on Sipulikanavan ylläpidon huolimattomuusvirheestä, niin kuin tämän tyyppisissä tapauksissa yleensä.

Silkkitien ohella Sipulikanava on ollut Tor-verkon merkittävin suomalainen huumeiden kauppasivusto. Silkkitiellä huumeet maksetaan bitcoineilla ja ne toimitetaan asiakkaille postitse tai maastokätköihin. Sipulikanavalla sovitut kaupat tehtiin kasvotusten ja maksu suoritettiin käteisellä.

Silkkitie porskuttaa edelleen, mutta Sipulikanavan sulkeutuminen tulee kyllä monin tavoin vaikuttamaan negatiivisesti sen toimintaan.

Silkkitien ylläpitäjä "Kapteeni" tuntee nyt varmasti kuumotusta, samoin Silkkitiellä toimivat suomalaiset ostajat ja myyjät.

Sipulikanava toimi käytännössä Silkkitien keskustelufoorumina, jossa myyjät mainostivat itseään ja ostajat jakoivat kokemuksiaan myyjistä ja näiden tuotteista sekä varoittivat huijareista ja viranomaisista.

Se kaikki on nyt poissa. Saa nähdä, syntyykö minnekään korvaavaa foorumia.

Huumekulttuuria on mielenkiintoista seurata, ja minussa on arkistoijan vikaa. Siksi olen tehnyt blogikirjoituksia, joihin olen kuvakaappauksina tallettanut Sipulikanavan elämää.

Vuoden 2017 maaliskuussa kerroin, kuinka Douppikaupan tarina oikeasti loppui. Heinäkuussa kerroin Silkkitien surkeimmasta myyjäporukasta ja elokuussa postin roolista nettihuumekaupassa. Kirjoitusten kuvakaappaukset ovat suomalaisen huumekulttuurin historian dokumentointia.

Lauantaina 28.10.2017 Suomen Kuvalehti julkaisi minulta Silkkitietä ja Tor-verkon huumekauppaa koskevan artikkelin, jossa mainitsin useasti myös Sipulikanavan.

Pian jutun julkaisun jälkeen minua lähestyi Messengerissä henkilö, joka syytti minua siitä, että mainostan Sipulikanavaa ja teen siten hallaa sen käyttäjille. Päämääräni oli kuulemma rikkoa ja häiritä Sipulikanavan rauhaa.

Hän kirjoitti muun muassa, että "on aika mulkkua hyötyä ihmisryhmästä ja kaataa lopuksi paskaa niskaan" ja "et kunnioita meitä selkeästi ihmisryhmänä kovinkaan paljon".

Paras kohta oli tämä: "Jaan tästä keskustelusta tiivistelmän laudalle - tää on semmoinen asia, jolla on merkitystä. Ainakin siihen, miten suopeasti suhun suhtaudutaan. Susta on käsittääkseni pidetty. Mutta tästä on mennyt monella muullakin kuin minulla kuppi kovasti nurin."

Hän ei toteuttanut uhkaustaan, mutta toivoin, että olisi toteuttanut. Nimittäin ainoa asia, jossa hän oli oikeassa, oli se, että Sipulikanavalla minusta pidettiin.

Tor-verkon huumekauppaa koskevia kirjoituksiani jaettiin paljon Sipulikanavalla, jossa sain kiitosta siitä, että tein runsaasti taustatyötä ja kirjoitin faktapohjalta ilman hysterian lietsontaa. Palaute oli muutenkin pelkästään positiivista. Tässä esimerkki:


Olin ainoa toimittaja Suomessa, joka seurasi Sipulikanavaa ja osallistui sen keskusteluihin. Olin myös ainoa henkilö Sipulikanavalla, joka kirjoitti omalla nimellään, eli !AarnoMalin-trippikoodilla. Kaikki muut olivat anonyymejä.

Toimintani oli niin avointa ja läpinäkyvää kuin se vaan voi olla. Sipulikanavan väki luotti minuun ja arvosti sitä, että olin niin syvällisesti perehtynyt aihepiiriin.

Siksi tuntui aivan erityisen koomiselta, kun tämä eräs henkilö tuli Messengerissä haukkumaan minua ja väittämään, että Sipulikanavan käyttäjillä on mennyt kuppi nurin minun suhteen. Kerroin tapauksesta Sipulikanavalla, ja se herätti paljon hilpeyttä.

Tänään vähän sen jälkeen, kun olin huomannut Sipulikanavan sulkeutuneen, tämä kyseinen henkilö otti taas yhteyttä:


Hänen mukaansa siis minun tuore Silkkitie-juttuni oli syypää siihen, että Sipulikanava suljettiin.

Ilmeisesti hän kuvittelee, että viime lauantaina viranomaiset lukivat Suomen Kuvalehden verkkosivuja, huomasivat juttuni ja tuumivat: "Ohhoh, tuollainen sivu kuin Sipulikanava on näköjään olemassa, eiköhän suljeta se."

Ei voi kuin ihmetellä, miten pihalla ihminen voi olla. Ennen kuin minä olin kirjoittanut Sipulikanavasta riviäkään, oli sivusto jo tuttu viranomaisille, tietenkin.

Huhtikuussa 2016 Tulli pidätti Douppikaupan perustajan Lasse Kärkkäisen. Sitä ennen Tulli oli jo pitkään seurannut Silkkitien lisäksi Sipulikanavaa, jonne Lasse kirjoitteli !Douppikauppa-trippikoodilla.

Tullin lisäksi myös poliisi on seurannut Sipulikanavaa. Esimerkiksi tammikuussa 2017 uutisoitiin, että poliisi oli pidättänyt Sipulikanavalla toimineita huumekauppiaita Savossa. Maaliskuussa uutisoitiin saman tapahtuneen Lounais-Suomessa.

Sipulikanavasta on kirjoitettu mediassa paljon. Minun juttuni ovat vain pisara meressä.

Sipulikanavan sulkeminen oli Suomen viranomaisilta poikkeuksellinen voimannäyttö ja pitkäaikaisen työn tulos. Pitää olla aika paha piripsykoosi jos kuvittelee, että viime lauantain lehtijutullani oli asian kanssa mitään tekemistä.

Jälkikirjoitus: Kuten arvata saattaa, kyseinen henkilö jatkoi saman jankkaamista blogin kommenteissa. Asiasta olisi helppo heittää vitsiä, mutta piripsykoosi on vakava asia, joten tyydyn vain poistamaan kommentit.

10 kommenttia:

 1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Ihan gaussinjakauman mukaisesti osa ihmisistä on idiootteja. Nyt sinua lähestyi yksi sellainen messengerillä. Asiaan kannattaa uhrata ajatuksia yhtä paljon kuin kärpäsen surinalle.
  Toki siinä on pointtinsa, että mitä enemmän sipulikanava ja vastaavat tahot saavat julkisuutta, sitä suurempi paine ja sitä enemmän resursseja viranomaiset saavat toiminnan loppumiseen. vrt. Douppikaupan ilmainen LSD-lappu kampanja. Sehän oli veren kaivamista nenästä, keskisormen näyttämistä viranomaisille. Ihan samaan tapaan sipulikanavasta kertovat artikkelit saavat viranomaiset näyttämään kyvyttömiltä. Ei kukaan tykkää siitä, jos hänet saadaan näyttämään huonolta.
  En silti sano, ettetkö olisi saanut asiasta kirjoittaa. Kyllä siitä joku olisi kirjoittanut ennemmin tai myöhemmin.

  Kerroit jutelleesi rikoskomissarion kanssa sivuston sulkemisesta. Pystytkö vahvistamaan tai saamaan vahvistuksen sille, että onko sivuston ylläpitäjäksi oletettu henkilö pidätetty? Uutisoinnissa ei sanota explisiittisesti noin tapahtuneen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa siinä, että mitä enemmän jokin laittomuus saa julkisuutta, sitä enemmän viranomaisilla on painetta puuttua asiaan. Kuitenkin Sipulikanavan tapauksessa viranomaiset yrittivät sulkea sitä jo kauan ennen kuin minä kirjoitin aiheesta sanaakaan. Mitä Sipulikanavan saamaan mediahuomioon tulee, niin esimerkiksi Helsingin Sanomat kertoi jo marraskuun 2015 kuukausiliitteessä Sipulikanavalle pesiytyneestä rikollisuudesta. Itse kirjoitin aiheesta ensimmäisen kerran elokuussa 2016.

   Krp:n rikoskomisarion kanssa olimme sattumoisin sopineet haastattelun keskiviikolle, ja se oli varsinainen syy miksi olin häneen yhteydessä. Haastattelu liittyi Tor-verkkoon, mutta ei huumerikollisuuteen. Hän pystyi vahvistamaan, että Sipulikanava on suljettu, mutta sen enempää aiheesta hän ei voinut sanoa. Oma veikkaukseni on, että ylläpito on pidätetty, mutta sataprosenttisella varmuudella en voi tätä sanoa.

   "Ihan gaussinjakauman mukaisesti osa ihmisistä on idiootteja." Totta :D Kyseinen henkilö onkin näköjään jo kommentoinut tähän blogin perään sitä samaa tuubaa mitä saattoi odottaakin. Poistan kommentit, mitäpä niihin aikaa haaskaamaan.

   Poista
  2. Ensin mainitsemasi ei mulla toiminut, jälkimmäiselle olenkin jo vähän kirjoitellut. Se näyttää tällä hetkellä vahvimmalta Sipulikanavan jatkajalta.

   Poista
 4. Ei voi muuta sanoa kuin että kovaa peliä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämme mielenkiintoisia aikoja. Toivottavasti joskus selviää, miten virkavalta Sipulin kaatoi.

   Poista
 5. Sinänsä aika mielenkiintoista, että sipulikanava saatiin alas, mutta silkkitien kapua ei ole saatu kiinni tai silkkitietä nurin. Luulisi silkkitien olevan paljon tärkemäpi kohde kuin sipulikanava. Osittan sen takia itse epäilne, että sipulikanavan ylläpito ja itse sipulikanava on jäänyt kiinni jonkin muun rikoksen/sattumuksen yhteydessä. Ei siis sen takia, että viranomaiset onnistuivat murtamaan tor salauksen tms. Ehkä YP:n kämppään tehtiin kotietsintä ns. "normaalin" huumerikosepäilyn yhteydessä ja koneita takavarikoidessa tulikin vahingossa jackpot. YP:hän kertoi muunmuassa polttelevansa ganjabista yms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se vaihtoehto on ainakin pois laskuista, että viranomaiset olisivat onnistuneet murtamaan Tor-verkon salauksen. YP kertoi aika paljon itsestään Sipulikanavalla, ja se on voinut auttaa viranomaisia profiloimaan hänet. Silkkitie on viranomaisille epäilemättä tärkeämpi kohde kuin Sipulikanava, mutta siihen he eivät ole päässeet käsiksi, joten Sipulikanavan sulkeminenkin on ihan näyttävä sulka hattuun.

   Poista
 6. Hei! Aiempiin postauksiini liittyen.

  Olen itse siis tuon yhden sipuli-irkkiverkon käyttäjä ja sitä ennen olin Sipulikanavan käyttäjä, lukija ja keskustelija, mutta en tehnyt siellä rikoksia. En ajatellut, että nuo tekstimuotoiset sotkuni (välilyönnilliset ei-clearwebin osoitteet) olisivat ongelmallisia, sillä

  1) kaikenlaisilla, clearwebinkin sivuilla kuten facebook, iherb jne on niin laitonta kuin laillista sisältöä. tämä päti myös sipulikanavaan.

  2) erilaisten tor-verkossa olevien paikkojen osoitteet löytää monelta tunnetulta forumilta, joka kutsulinkkejä darknet marketteihin olen nähnyt. eikä niitä poisteta sieltäkään, vaikka käsittääkseni poliisi valvoo

  3) postatessani vain kuulin irkissä, että sipulikanavan porukkaa on siirtynyt porukkaa johonkin toiseen paikkaan, perehtymättä sen sisältöön

  4) nuo eivät ole klikattavia linkkejä, ei suoraan copypastetettavia linkkejä, eivät toimisi niinkään normaalilla selaimella, eivätkä ne ole linkkejä suoraan mihinkään rikolliseen materiaaliin eikä niitä ole sellaiseksi tarkoitettu

  Niiden takaa voi kuitenkin löytyä mitä tahansa aina ihmisten tappamisen suunnittelemiseen, joten toivon että poistat sekä kommentin jossa on hss33... että onionirc...

  Kiitos!

  VastaaPoista