maanantai 28. maaliskuuta 2016

Hasiksessa voi olla LSD:tä – tästä on kyse

Olin vuosituhannen vaihteessa mukana järjestämässä Mahdollisuuksien toria eräässä nimeltä mainitsemattomassa kaupungissa. Mahdollisuuksien tori on kaikille avoin ja ilmainen tapahtuma, jossa kansalaisjärjestöt esittelevät toimintaansa.

Myös Youth Against Drugs osallistui tapahtumaan. Yhdistyksen edustaja tuli paikalle, pystytti pöydän ja asetti sille yhden ainokaisen kirjan. Sitten hän katosi läheiseen kahvioon. YAD:n pöydällä ei tosiaan koko päivän aikana ollut mitään muuta kuin yksi paksu kirja, joka kertoi tietysti huumeista.

Menin selailemaan opusta ja purskahdin nauruun, sillä silmiini osui seuraava pätkä: Huumeiden salakuljetus ja myynti on kylmää kaupankäyntiä: markkinointiporras laimentaa myymäänsä tuotetta lisätäkseen myyntivoittoa. Hasikseen on voitu sekoittaa esim. kamelinlantaa, LSD:tä, heroiinia tai PCP:tä.

Tämä on oivallinen esimerkki siitä, miten huumevalistus ja maalaisjärki voivat kiertää toisensa kaukaa. Jos tietää edes perusasiat yleisimmistä huumeista, voi päätellä siteeraamani pätkän olevan täysin järjetön. Ja jos joltakulta voisi odottaa näiden perusasioiden tietämistä, niin huumevalistuskirjan tekijältä/tekijöiltä.

Tekstin järjettömyyteen on kolme syytä:

1) Kirja siis väitti, että hasikseen on voitu sekoittaa muun muassa LSD:tä. Kiinnostava väite, sillä hasista käytetään polttamalla, kun taas LSD:tä nimenomaan ei voi käyttää polttamalla. LSD tuhoutuu poltettaessa eikä aiheuta minkäänlaista huumaavaa vaikutusta. Niinpä LSD:n sekoittaminen hasikseen olisi sen hukkaan heittämistä.

2) LSD, heroiini ja PCP ovat harvinaisempia ja kalliimpia kuin hasis. Yksi käyttöannos näitä aineita maksaa monin verroin enemmän kuin yksi käyttöannos hasista. Miksi kukaan jatkaisi halvempaa huumetta kalliimmalla, kun kalliimman myyminen sellaisenaan tuottaa paljon enemmän?

3) Tekstissä myös annetaan ymmärtää, että LSD:n, heroiinin ja PCP:n sekoittaminen hasikseen voisi liittyä sen laimentamiseen eli jatkamiseen. Tähän viittaa varsinkin se, että näiden aineiden joukossa mainitaan kamelinlanta. Hasiksen jatkaminen vaikkapa PCP:llä olisikin varsinainen neronleimaus, sillä niiden käyttöannokset ovat kooltaan/painoltaan ihan eri luokkaa. Vertailun vuoksi hasisgramman tuplaamiseen kuluisi karkeasti arvioiden sata PCP-annosta, ja LSD:n suhteen luku olisi vielä sata kertaa tätäkin suurempi.

Naurukohtauksesta selviydyttyäni jätin YAD:n pöydän ja toivoin, että joskus tulevaisuudessa huumevalistus olisi paremmalla tolalla. Kirja kuitenkin jäi mieleeni kummittelemaan. Löysin itseni silloin tällöin pohdiskelemasta, mikä sen nimi mahtoi olla. Lopulta aloin epäillä muistikuviani, sillä väite hasikseen sotketusta LSD:stä tuntui niin uskomattomalta.

Sitten, kaikkien näiden vuosien jälkeen, sain hiljattain tietää kirjan nimen: Tästä on kyse – tietoa päihteistä. Samalla sain vahvistuksen sille, että muistikuvani oli oikea.


Kirjan ovat kirjoittaneet Päivi Dahl ja Tanja Hirschovits ja sen on kustantanut YAD (mikäpä muukaan). Sitä käyttää edelleen lähdemateriaalina muun muassa A-klinikkasäätiön Päihdelinkki-sivusto.

Lainasin sen heti kirjastosta.

Tästä on kyse – tietoa päihteistä tarjoaa nimensä mukaisesti tietopaketin aikansa yleisimmistä ja joistakin vähemmän yleisistä huumeista. Ja kuten arvata saattaa, kirjan tekijöillä ei ole hajuakaan siitä mistä ovat kirjoittamassa. Käyn nyt läpi kirjan koomisinta BS-osastoa. Enjoy!

KANNABIS

Kannabistuotteissa on imelä haju, jonka haistaa lähinnä poltettaessa. Niin varmaan joo, kukintohan ei sellaisenaan tuoksahda lainkaan.

Marihuanassa on THC:tä yleensä 0,35-12 painoprosenttia, hasiksessa 4-10 %. Jalostamisen myötä prosentit ovat tietysti nykyään ihan erilaisia, mutta olennaista tässä onkin se, että marihuanan suurin mahdollinen THC-prosentti arvioidaan korkeammaksi kuin hasiksen. Kirjan tekemisen aikoihin Suomen markkinoilla liikkui toki paljon hasista, jota voi hyvällä syyllä kutsua kamelinlannaksi, mutta aina on liikkunut myös laadukasta hasista, joka hakkaa THC-prosenteissa marihuanan mennen tullen. (Tällä hetkellä marihuanan THC-prosentti voi korkeimmillaan olla noin 30 ja hasiksen jopa 60.)

Yksi gramma hasista maksaa katukaupassa noin 25-100 markkaa ja yhdestä grammasta saadaan yleensä 1-3 päihdeannosta. Niin, mikäli ostaa sitä kamelinlantahasista. Normaalista hasiksesta saa paljon enemmän käyttöannoksia.

Kannabiksen käyttö voi aiheuttaa flash-back-ilmiön. Ei voi, se on pelkkä huumeilla pelottelijoiden päiväuni. Onneksi nykyään jopa Päihdelinkin kannabistietopankissa sanotaan takaumista, että ne ovat joko äärimmäisen harvinaisia tai niitä ei tapahdu ollenkaan.

Kannabista joskus kokeilleista arviolta 10% (jopa 20%) tulee siitä riippuvaiseksi. Ohhoh, melkoisia lukuja. Niiden paikkansapitävyyttä voisi pohtia hyvinkin monenlaisten tilastojen valossa, mutta otan nyt vain yhden esimerkin. Suomessa kannabista on polttanut vähintään kerran lähes 40 prosenttia 2534-vuotiaista. Niinpä 48 prosenttia kaikista 2534-vuotiaista pitäisi olla kannabisriippuvaisia. Mahtaakohan asia olla näin? Enpä oikein usko.

Kannabikseen mahdollisesti lisätyt, sen ohella taikka tilalla käytetyt muut aineet (kuten heroiini) lisäävät riskiä jäädä riippuvaiseksi muuhunkin kuin kannabikseen. Muista: sinunkin möyhyysi on katala diileri voinut sekoittaa HEROIINIA!!!

LSD

Harhoissa esim. madot voivat syödä omaa vatsaa. Sieltäpä tuli tarkka kuvailu happohalluista. Iholla kihisevät madot ja ötökät ovat kyllä jossain määrin yleinen harha, mutta lähes poikkeuksetta harha liittyy stimulanttien kuten metamfetamiinin tai MDPV:n pitkäaikaiseen käyttöön.

Kaikkivoipaisuuden tunne (...) altistaa erityisesti tapaturmille kuten ikkunasta ulos hyppäämiselle tms. Entä appelsiiniklassikko? Pointsit kirjalle siitä, että se jättää itsensä kuorimisen mainitsematta.

Noin joka viides matka on huono matka. Kyllä vain, tilastomatematiikka kertoo milloin paha trippi on tulossa.

Kuolemantapauksia satoja joka vuosi maailmanlaajuisesti. Onneksi kirjassa tarkennetaan, että kuolemantapaukset ovat yleensä itsemurhia ja tapaturmia. Yliannostukseen kun on käytännössä mahdotonta kuolla.

5-MeO-DMT

Voi aiheuttaa mm. vatsakipuja. Tämä on ainoa negatiivinen asia, joka aineesta kerrotaan. Taisi kirjan tekijöiltä loppua ideat kesken.

PSILOSYBIINISIENET

Joissain maissa kaupataan päihdesieniä myös katukaupassa. Näihin on voitu lisätä myös muita aineita, kuten LSD:tä. No mutta tietenkin! Heroiinia ja PCP:tä myös!

Psilosybiiniyliannos on hengenvaarallinen. Eikä ole. Psilosybiiniin on käytännössä mahdotonta kuolla, aivan kuten happoonkin.

Päihteenä käytetty, luonnossa kasvava Magic mushrooms (Psilocybe cubensis) -niminen sieni ei kasva Suomessa. Miksi jonkun sienen nimi olisi Magic mushrooms, siis monikossa? Oikeasti Magic mushrooms eli taikasienet on termi jolla tarkoitetaan kaikkia psilosybiinisieniä. Psilocybe cubensis on yksi taikasienistä, suomalaiselta nimeltään huurumadonlakki.

Tässä kaikki tällä erää. Vielä on monta ainetta jäljellä, joten jatketaan tästä ensi kerralla.

6 kommenttia:

 1. Oletetaan että hasista jatketaan heroiinilla, LSD:llä ja PCP:llä kuten Päivi ja Tanja väittävät. Tällöin ongelmia vähentääkseen tulisi ottaa hasis valtiollisen kontrollin piiriin, kun kieltäminen selkeästi vain pahentaa ongelmaa. Hauska miten tämäkin kuvitteellinen ongelma olisi toteutuessaan argumentti laillistamisen puolesta.

  VastaaPoista
 2. eipä hasista paljoa enää oo liikkeellä.. mut joo.. perus propagandaa vuodelta kivi ja sakset.. Oisvat ees kirjottaneet uuen kirjan ja vähä nykyaikaistanu tarinoitaan ja sekavia selityksiään..

  VastaaPoista
 3. :-) Odotan mielenkiinnolla mitä osa kaksi tuo tullessaan.

  Tästä on kyse -kirja on YAD:n 90-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa kustantama Päivi Dahlin ja Tanja Hirschovitsin kirjoittama käsikirja päihteistä. Ensimmäiset versiot taisivat syntyä vapaaehtoispohjalta. Viimeisimmänkin eli 2000-luvun alun painoksen sisältö on siis 15 vuotta vanhaa.

  Kirja on alettu tekemään silloin ihan oikeista lähtökohdista. Lähdeviitteellistä käsikirjaa päihteistä ei ollut. Eikä ole ajantasaista nykyäänkään. Monin paikoin teos on luonnollisesti vanhentunut, koska uutta tutkimustietoa on tullut melko lailla paljon. Käsikirjoille tuppaa näin käymään.

  Edelleenkin olisi tarvetta esimerkiksi opetuskäytössä ajantasaiselle päihdekäsikirjalle. Apurahaakin sen kirjoittamiseen on haettu, mutta ei valitettavasti saatu.

  Päihdevalistuksessa on 90-luvun lopusta tultu iso harppaus eteenpäin. Ei sillä, että YAD olisi silloinkaan liputtanut pelotteluvalistuksen puolesta, mutta nykyään valistus nähdään aiempaa keskustelevampana ja päihteiden käytössä nähdään enemmän vivahde-eroja. Kuten vaikkapa, Pitkäsen, Perälän & Tammen juuri julkaistu tutkimus osoittaa. Kaikki käyttö ei ole ongelmakäyttöä, olipa käytetty aine laillinen tai laiton.

  Päihteiden haitallisuuden lisäksi on syytä keskustella myös siitä, miten niiden käytöstä aiheutuvia haittoja voi lieventää. Nykyään YAD tuo lähes kaikessa materiaalissaan esille myös haittoja vähentäviä näkökulmia.

  Usko ehkäisevään päihdetyöhön meillä on edelleen vahva. Keskustelevalla ja rehellisellä duunilla pääsee pitkälle.

  Janne Paananen
  YAD ry

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve Janne,

   Mukava yllätys että YAD noteerasi blogipostaukseni.

   Olet oikeassa siinä, että päihdevalistuksessa on 90-luvulta otettu iso harppaus eteenpäin. Silloin lähinnä peloteltiin huumeilla ja käyttäjillä, nykyään pyritään jakamaan faktoihin perustuvaa tietoa ja näkemään käyttäjät ihmisinä. Aina on tietysti parannettavaa, mutta suunta on oikea.

   Minulla ei ole mitään YAD:tä vastaan enkä pyri sitä mustamaalaamaan. Mutta jotta uudet sukupolvet pystyvät arvostamaan valistustyössä tapahtunutta muutosta, on ihan aiheellista muistuttaa, miten naurettavaa meininki oli vielä suhteellisen vähän aikaa sitten.

   Yksi mielessäni pyörinyt blogipostauksen aihe on ollut huumevalistuksen kehittyminen ja valistustyön haasteet. Ehkä kirjoitan siitä, kun olen käynyt Dahlin ja Hirschovitsin kirjan läpi, saa nähdä.

   "Keskustelevalla ja rehellisellä duunilla pääsee pitkälle." Jep, olen samaa mieltä. Paras tapa vähentää haittoja on rehellinen tieto ja käyttäjien näkeminen tasa-arvoisina muiden ihmisten kanssa.

   Poista
 4. "Monin paikoin teos on luonnollisesti vanhentunut, koska uutta tutkimustietoa on tullut melko lailla paljon."

  Ei kirja ole vanhentunut, se ei koskaan ole mihinkään todelliseen tutkimustietoon nojannutkaan. Eivät valheet vanhene. Kirjassa ei ole käytetty mitään tieteellisiä lähteitä, ainoastaan kopioitu vastaavanlaisten hihhuliorganisaatioiden "oppaista" agendaan sopivaa valistusmateriaalia.

  Opus on hyvä esimerkki, kuinka vahingollista valheellinen ja propagandistinen huumevalistus on. Tällaista kirjaa ovat selailleet vuosia, paitsi lapset ja nuoret myös ammattilaiset kouluterveydenhoitajista lääkäreihin.

  Ajatelkaa mitä vahinkoa on saatu aikaiseksi. Ensinnäkin, huumevalistukselta on monen sitä tarvitsevan kohdalla pudonnut pohja pois, koska surrealistinen "valistus" on ollut vähääkään tietäville helposti sivuutettava ja toiseksi, se ei ole antanut todellista tietoa, joka auttaisi hallitsemaan huumeiden käyttöä, antaisi tietoa todellisista riskeistä ja johtaisi niiden huomioimiseen. Kolmanneksi, sekundaarivalistajien lukemistona se on aiheuttanut tarpeetonta hysteriaa, joka on johtanut siihen, että ongelmia on nähty sielläkin, missä niitä ei ole, eikä todellisiin ongelmiin ole ollut mitään järkevää otetta. Neljänneksi, kaikella tällä on ollut suuri vaikutus yleiseen ilmapiiriin ja lainsäädännön kehittymiseen. Tämä teos, YAD, Irtihuumeista ry. ja monet muut organisaatiot ja toimijat ovat suoraan vastuussa monen ihmisen elämän pilaamisesta, ja vain siksi, että he hurmoshenkisinä mieluummin ovat levittäneet valheita ja lietsoneet hysteriaa omaa agendaansa tukemaan kuin pitäytyneet tieteellisissä faktoissa ja järkevästi argumentoiden etenevässä keskustelussa. Kaikki tämä on vieläpä maksanut valtavasti, siihen on mennyt resursseja, jotka olisi voitu käyttää järkevämmin ja oikeammin.

  Kyse ei ole mistään menneisyydestä tai uudesta tutkimustiedosta, kyse on siitä, että YAD:in ja muiden tällaisten maakareiden tulisi pyytää anteeksi aiheuttamaansa vahinkoa, pyytää anteeksi moraalista vääryyttä, jonka he ovat aiheuttaneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä siitä, että huumevalistus ampui itseään jalkaan pelottelutaktiikallaan. Monille nuorille kävi niin, että kun he tajusivat, että kauhutarinat ovatkin palturia, eivät he uskoneet enää mitään. Sen sijaan vanhempi ikäpolvi uskoi kaiken, eikä heitä ole kiinnostanut sen jälkeen päivittää tietojaan.

   Aion tästä aiheesta kirjoittaa postauksen, kunhan saan nyt työn alla olevan kirjan alta pois.

   Poista